VOSZ: változatlan üzleti hangulat mellett romlott a kkv-k várakozása

Forrás: MTI

A VOSZ tagvállalatai között többen jelezték a megrendelések visszaesését, a vásárlóerő csökkenését és a munkaerőhiányt, mint korábban, megjegyezve, hogy az idei utolsó hónapok folyamatai még nem láthatók pontosan.

Magyarországon az elmúlt hónapokban nem változott jelentősen az üzleti hangulat, de a folytatásban nehezebb időszakra számítanak a vállalkozások - közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a VOSZ Barométer harmadik negyedéves eredményeit ismertetve.

A vállalkozási hangulatindex értéke 55 pont lett, az előző negyedévi 56, illetve az első negyedévi 61 pont után.

A harmadik negyedéves felmérés alapján a VOSZ tagvállalatai között többen jelezték a megrendelések visszaesését, a vásárlóerő csökkenését és a munkaerőhiányt, mint korábban, megjegyezve, hogy az idei utolsó hónapok folyamatai még nem láthatók pontosan.

A közlemény szerint a többség a tervezett bevételekkel számol, de az év elején kitűzött célokat egyre többen nem tudják tartani. Bár az adótartozás nem nőtt, fizetési problémák sincsenek, de minden 7. vállalkozás pénzügyi tartalékok nélkül működik, a magasabb ellenállóképességgel rendelkezők aránya 10 százalék. Jelentős részük elkezdte a fejlesztési célok átértékelését is, minden 5. halasztott el beruházást. Az energetikai fejlesztések a legstabilabbak, ezekről általában nem mondanak le a cégek - írták.

Hozzátették, hogy a munkavállalókat a visszajelzések alapján nem fenyegeti veszély, a vállalkozók általában a munkaerő megtartására törekednek. Béremelést 40 százalékuk biztosított, de ezen felül továbbit nem terveznek.  

A szövetség a közvetlen tagságon és a tagszervezetein keresztül több mint 60 ezer vállalkozást tömörít - olvasható a VOSZ honlapján.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra