Cégvezetés hírek, információk
Cégvezetés kategória hírei

A mesterséges intelligencia alkalmazása növelheti a magyar vállalkozások versenyképességét

Cégvezetés

Versenyhátrányt okozhat a kis- és középvállalkozások számára a mesterséges intelligencia (MI) technológiák rohamos terjedése, illetve ha nem kezdik el alkalmazni azokat – többek között erre figyelmeztet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a most lezárt piacelemzésében. A GVH szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az úgynevezett kis nyelvek, így a magyar nyelv érvényesülését is befolyásolhatja, hogy az öntanuló rendszereket jellemzően a nagy világnyelveken írt szövegeken tanítják be. A GVH a honlapján elérhető piacelemzés megállapításai alapján javaslatokat is megfogalmazott a fogyasztók védelme, illetve a vállalkozások közötti intenzív piaci verseny fenntartása érdekében.

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés a webáruházaknál és a futárcégeknél

Cégvezetés

A nemzetgazdasági miniszter a webáruházak és a futárcégek tájékoztatási és panaszkezelési kötelezettségének fokozott vizsgálatára szólította fel a fogyasztóvédelmi hatóságot, amely az eljárások lefolytatását követően meghozza a szükséges intézkedéseket a magyar családok védelme érdekében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

NGM: egyre jelentősebb a női menedzsmenttel működő sikeres vállalkozások száma

Cégvezetés

Egyre jelentősebb a női menedzsmenttel működő sikeres vállalkozások száma - hangsúlyozta Hunyadi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kedden a "Nő a versenyképesség - A női vezetők szerepe a vállalatok sikerében" című szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK).

Lendületben a magyar M&A-piac

Cégvezetés

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.

A kkv-k fejlesztése is szerepel az Infotér konferencia programján

Cégvezetés

A digitalizációs szempontból inaktív cégek mintegy 10-13 ezres köre az, amelyeknek nincsen honlapjuk vagy tárhelyszolgáltatásuk. Olyan programot indítanának ezért, amely állami támogatással biztosítana online megjelenési lehetőséget a számukra "A minden cégnek legyen honlapja" programban.

EM: jelentősen szigorodnak a gyárakra vonatkozó környezetvédelmi előírások

Cégvezetés

A számottevően szigorúbb rendelkezéseket az új beruházások esetében - azaz amelyek környezetvédelmi engedélyezési eljárása még nem indult el - a jogszabály hatályba lépésétől kell alkalmazni, a folyamatban lévő engedélyezéseknél pedig 2027. január 1-jétől. A már működő gyárak esetében az új, eddiginél jóval szigorúbb kibocsátási határértékeket 2028. január 1-jétől kell alkalmazni. A kapcsolódó engedélyek módosítását minden esetben az üzemeltetőknek kell kezdeményezni

Árgus szemekkel figyeli a GVH a webshopok árfeltüntetési gyakorlatát

Cégvezetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a szépségápolási termékeket értékesítő Notino, Csehországban bejegyzett üzemeltetőjével szemben. A cég a honlapján és a mobilapplikációjában feltehetően jogsértő módon tüntette fel az akciósként hirdetett termékek árait, illetve a vásárlási folyamatban előre kitöltött „check-box” mezőket alkalmaz. A GVH ismételten felhívja a vállalkozások figyelmét az árfeltüntetési szabályok betartására, illetve a helyes árkommunikációs gyakorlat kialakítására és megvalósítására, valamint az egyes, ún. sötét mintázatok mellőzésére.

Optimisták a magyar cégek a klímacélokkal kapcsolatban,

Cégvezetés

A hazai cégek optimisták a klímavállalásokat illetően, de a szervezeten belüli széthúzás komoly akadályt jelenthet azok teljesítésében — derül ki az EY több mint 500, köztük magyar fenntarthatósági vezetők (CSO-k) részvételével készült nemzetközi kutatásából.

Kft kézikönyv 2024 - ügyvezetőknek, kft-tagoknak

Cégvezetés

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is - Megrendelés és további információ: Cégmenedzselés Webshop https://www.cegmenedzseles.hu/webaruhaz/cegvezetes-11/kft-kezikonyv-2024-333

Egyéni vállalkozók adózási kézikönyve 2024

Cégvezetés

Adótippek az átalányadó, a vállalkozói Szja és az új kata alkalmazásához ● Hogyan vegyük ki a pénzt vállalkozásból? ● Adózás- és könyveléstechnikai tudnivalók ● Működési szabályok a vállalkozásban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is

Tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése

Cégvezetés

Több versenyképes hazai webshop és a digitalizációhoz igazodó fogyasztóvédelem szükséges a magyar vásárlók érdekében, a kormányon belül jelenleg zajlik a tervezés a fogyasztóvédelem intézményrendszerének megerősítéséről - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Versenyhivatal "Digitális Fogyasztóvédelem 2024" című konferenciáján.

GVH-elnök: Mindig a fogyasztó az első!

Cégvezetés

„A legjobb fogyasztóvédelem a verseny, ugyanakkor a verseny szereplőinek piaci magatartása sosem sértheti a fogyasztók érdekeit.” – húzta alá köszöntőjében Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a GVH által szervezett Digitális Fogyasztóvédelem 2024 konferencián, Budapesten. A szakmai eseményen nyitóelőadást tartott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta: „a Kormány számára elsődleges cél a családok és a hazai kkv-k védelme. Ennek érdekében egyenlő erőviszonyokat kell teremteni a hazai és külföldi webshopok, valamint az online és offline kiskereskedelem között.”


Vissza az előző oldalra