OMÉK - Átadták a Magyar Kézműves Remek díj elismeréseit

Forrás: MTI

Címkék: kézműipar


Átadták a Magyar Kézműves Remek elismeréseket szerdán Budapesten a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályázatára beadott több mint 110 pályaműből 43 kapta meg a díjat, közülük hetet magas színvonala alapján külön is méltattak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte: a valódi kreativitást díjazták, azt a munkát, amelyben együtt él a hagyományőrzés az új alkotással. A kézművesek a hagyományokat úgy örökítik át, hogy közben hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez is. Képesek újat alkotni, anyagba foglalva a tradíciókat úgy, hogy közben használható, piacképes terméket állítanak elő - tette hozzá.

A miniszter utalt arra, hogy a díjjal - amelynek célját a kormány elismeri és támogatja - nemcsak a magyar termékek jó hírnevét öregbítik, hanem a hazai termékek piacra kerülését is támogatják. A pályázat egyben a magyar vállalkozói kultúra, és a kézműipari szakma rangjának elismerését is szolgálja: ennek legfontosabb eszköze a címmel járó marketingtámogatás, bemutatkozási lehetőség - tette hozzá.

Kijelentette: a kézművesség ágazatai az elmúlt években jelentősen hozzájárultak a magyar gazdaság válságból való kilábalásához, és a növekedés megteremtéséhez. Szavai szerint a világ egyre inkább arra halad, hogy nem a tömegtermelés által kínált termékek piacra jutását segítik elő, hanem specializálódik - ahogy a díjazottak is a maguk szakterületén. Fel kell fedezni a hagyományok ápolásában rejlő értékeket, és támogatni kell az alkotóikat - mondta. Kitért arra, hogy a kormány támogatása számos területre kiterjed, közöttük a hungarikum-törvényt, a családi gazdaságok számára nyújtott kedvezményeket, vagy a szakképzési rendszer átalakítását emelte ki.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a kamara 13. alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. Egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt, és azok színvonala is emelkedik - tette hozzá. Kitért arra, hogy a kézművesség képviseli azokat az értékeket, amelyek az elmúlt ezer évről szólnak. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kézműves társadalom a hagyományőrzés feladatát a jövőben is el tudja látni, a művekből rendezett kiállítás mindennek a tanúbizonysága. Egy-egy alkotás létrehozása több mint munka, rengeteg szeretet, és a szakma iránti hódolat - mondta, megköszönve a díjazottak munkáját.

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből nyílt kiállítás az OMÉK teljes ideje alatt  szeptember 27-ig látható a Hungexpo területén.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra