BKIK: kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek

Jog

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: békéltető testület


Január 1-jétől kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és az érvényesíteni kívánt igény nem haladja meg a 200 ezer forintot. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint az általa működtetett Budapesti Békéltető Testület a jogszabály kiterjesztését szorgalmazza a kisvállalkozásokra is.

A BKIK szerdai közleményében felhívta a figyelmet, hogy az idén életbe lépett változások között az egyik leglényegesebb, hogy a békéltető testületek 200 ezer forint értékhatár alatt kötelező érvényű, a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket hozhatnak. A határozat ellen nincs fellebbezési lehetőség, de a bíróságtól kérhető annak hatályon kívül helyezése - jelezte a kamara.

A békéltető testületekhez egyelőre magánszemélyek, illetve néhány speciális jogállású szervezet - civil szervezetek, egyházi jogi személyek, társasházak és lakásszövetkezetek - nyújthatnak be kérelmeket.

A BKIK és a Budapesti Békéltető Testület jogszabály-módosítási javaslatot nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumnak annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozóknak, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni, mert korábban a budapesti testület és a kamara évente többszáz kisvállalkozót segített a gyors és peren kívüli megegyezésben - közölték.

A BKIK a fontos változások között említette azt is, hogy idén már régiós szinten működnek tovább az alternatív vitarendezési fórumok. A fogyasztók kérhetnek személyes meghallgatást a nem régióközpont vármegyeszékhelyeken, valamint a vármegyeszékhelynek nem minősülő megyei jogú városokban is, így a korábbi 20 helyett már 27 helyen kerülhet sor békéltető testületi meghallgatásra.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra