Cégvezetés hírek, információk
Jog kategória hírei

AM: már hírlevélben is tájékozódhatnak a fogyasztók a termékvisszahívásokról

Jog

A lakosság még gyorsabb és közvetlen tájékoztatása, ezáltal hatékonyabb védelme érdekében ezentúl hírlevél formájában is megosztja a vásárlóktól visszahívott termékekkel kapcsolatos információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Lépett a GVH: versenyfelügyeleti eljárás indul a Temuval szemben

Jog

Nem létező kedvezményeket, pszichés nyomásgyakorlást és félrevezető zöld üzeneteket is alkalmazhat az online piactér

Változnak a webáruházakra vonatkozó csomagküldési szabályok

Jog

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.

Ügyészi fellépések a webáruházak téves tájékoztatása miatt

Jog

Tipikus hibaként fordult elő, hogy tartós fogyasztási cikkeknél a vállalkozás arról adott tájékoztatást, hogy a jótállási idő egy év. Az egyéves határidő azonban csak a 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén irányadó. Ezen értékhatár felett 250 ezer forint vételárig két év, ennél drágább termékek esetén pedig három év a kötelező jótállási idő.

Egyre nagyobb arányban zárulnak megegyezéssel a Budapesti Békéltető Testület előtt lévő ügyek

Jog

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 10 százalékkal több eset került 2023-ban, mint az előző évben, ezek háromnegyede mindkét fél megelégedésével zárult, amivel jelentősen (mintegy 400-zal) nőtt az egyezséggel véget érő ügyek száma tavaly - közölte a kamara

A fogyasztóvédelmi felelősségről szervezett online workshopot a GVH

Jog

Online workshop keretében vitatták meg a fogyasztóvédelmi felelősség legaktuálisabb kérdéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakemberei és hazai magánjogi szakemberek. A rendezvény keretében elsősorban az influenszeri felelősség és a platformfelelősség témaköreit járták körbe a résztvevők.

BKIK: kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek

Jog

Január 1-jétől kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és az érvényesíteni kívánt igény nem haladja meg a 200 ezer forintot. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint az általa működtetett Budapesti Békéltető Testület a jogszabály kiterjesztését szorgalmazza a kisvállalkozásokra is.

Bővülnek a GVH jogkörei, itt vannak a 2024-től hatályos változások

Jog

Februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló, úgynevezett DSA-rendeletet, márciustól pedig bővülnek a nemzeti versenyhatóság jogérvényesítési lehetőségei: már az eljárása során intézkedhet a kártékony honlapok lekapcsolása iránt

Jövőre a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket is hozhatnak a békéltető testületek

Jog

A fogyasztóvédelmi törvény 2024. január 1-jén hatályba lépő módosításai jelentősen átalakítják az alternatív vitarendezési fórumok szervezeti és működési kereteit.

Végleges a GVH jelentése az online szálláshelyfoglalási piacról

Jog

A GVH vizsgálata részletesen elemezte az érintett piacokat, a szerződéseket és az általános szerződési feltételeket, illetve megvizsgálta a 2016-ban lezárt ágazati vizsgálata óta bekövetkezett változásokat. Emellett a GVH kitért a szállásadók által jelzett problémákra is.

Megfelelés a Panasztörvénynek - hozza létre belső visszaélés-bejelentési rendszerét

Jog

Az 50 - 249 főt foglalkoztató cégeknek 2023. december 17-ig létre kell hozniuk belső visszaélés-bejelentési rendszerüket, amelybe az olyan jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni, amelyet a bejelentő a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben szerzett.

Céget alapít a NAK a gazdálkodók vadkárköveteléseinek behajtására

Jog

A NAK céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását és az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez - jelentette be szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


Vissza az előző oldalra