Cégvezetés hírek, információk
Jog kategória hírei

Augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

Jog

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok

Jog

A vállalkozásoknak 15 napon belül törekedniük kell a meghibásodott termék javítására. Ha a 15 napos határidőt nem tudja tartani a cég, tájékoztatnia kell a fogyasztót, hogy mennyi időn belül várható a javítás. Ha a 30. napig nem történik meg a javítás vagy a termék három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül kicserélni.

Cégmegszüntetési segédlet Bt-k, Kft-k egyszerűsített végelszámolásához

Jog

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan - ügyvédi közreműködés nélkül is - megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok. Megrendelés: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Jog

Egy évvel ezelőtt, 2023. június 24-én lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv új fejezete, amely az építményi joggal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Dr. Kiss Dávid ügyvéd segítségével megnéztük, hogy egy év alatt miként alakult ennek az új jogintézménynek az alkalmazása, miként viszonyulnak hozzá a hatóságok és milyen értelmezési kérdések merültek fel az alkalmazás során, valamint összeszedtünk, hogy a különböző jogszabályok milyen bizonytalanságokat tartalmaznak és milyen előnyöket biztosítanak az építményi jog alkalmazása esetén.  

Beszámolt a versenyfelügyelet

Jog

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.

NMHH: nem okoz érdemi terhet az online piactereknek az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendelete

Jog

Nem hoz érdemi szigorítást az Európai Unió (EU) digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (DSA) a magyarországi online piacterek üzemeltetői szerint, mert a hazai szabályozás a legtöbb kérdésben már eddig is hasonló vagy szigorúbb kereteket szabott meg számukra, a fogyasztók szempontjából azonban előnyösnek vélik az új jogszabályt - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített friss kutatásban.

Az EU véglegesen jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Jog

A jogszabály kihirdetése utáni 20. napon lép hatályba, a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Ügyvezető felelőssége halálos munkahelyi balesetért

Jog

A cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljeskörű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését.

Mi történik a GVH-hoz érkező jelzésekkel?

Jog

Mi tartozik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörébe, milyen ügyek kapcsán tud eljárni a Hivatal? Mikor és milyen formában lehet a versenyhivatalhoz fordulni? - a válaszokért érdemes meghallgatni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) podcast-sorozatának legújabb adását.

Esettanulmány az ügyvezető felelősségéről munkabalestért

Jog

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna. A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott, mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt

Kamerás megfigyelés alkalmazása munkahelyen, üzletben – kézikönyv és iratminták

Jog

Rendelje meg most! Kiadványunkban összefoglaljuk a munkahelyi és bolti kamerás megfigyeléssel szemben támasztott jogi követelményeket és a jogszerűségét biztosító munkáltatói intézkedéseket. Megadjuk a kötelező tájékoztatások és belső szabályozások mintáját, ezek kiadványunk részeként szerkeszthető formában letölthetők.

Itt az agrár termelővédelmi csomag

Jog

Kockázatmegosztási rendelkezések kötelező lesz alkalmazni a zöldség-gyümölcs, sertés- és baromfi ágazati szerződésekben, a 30 napnál későbbi késedelmes fizetéseket hatékonyabban szankcionáljáűk 2025. január 1-jétől, bizonyos esetekben a felvásárló tevékenységtől történő eltiltás is lehetséges lesz


Vissza az előző oldalra