Cégvezetés hírek, információk
Jog kategória hírei

Cégmegszüntetési segédlet Bt-k, Kft-k egyszerűsített végelszámolásához

Jog

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan - ügyvédi közreműködés nélkül is - megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok. Megrendelés: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

Beszámolt a versenyfelügyelet

Jog

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.

NMHH: nem okoz érdemi terhet az online piactereknek az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendelete

Jog

Nem hoz érdemi szigorítást az Európai Unió (EU) digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (DSA) a magyarországi online piacterek üzemeltetői szerint, mert a hazai szabályozás a legtöbb kérdésben már eddig is hasonló vagy szigorúbb kereteket szabott meg számukra, a fogyasztók szempontjából azonban előnyösnek vélik az új jogszabályt - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített friss kutatásban.

Az EU véglegesen jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Jog

A jogszabály kihirdetése utáni 20. napon lép hatályba, a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Ügyvezető felelőssége halálos munkahelyi balesetért

Jog

A cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljeskörű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését.

Mi történik a GVH-hoz érkező jelzésekkel?

Jog

Mi tartozik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörébe, milyen ügyek kapcsán tud eljárni a Hivatal? Mikor és milyen formában lehet a versenyhivatalhoz fordulni? - a válaszokért érdemes meghallgatni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) podcast-sorozatának legújabb adását.

Esettanulmány az ügyvezető felelősségéről munkabalestért

Jog

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna. A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott, mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt

Kamerás megfigyelés alkalmazása munkahelyen, üzletben – kézikönyv és iratminták

Jog

Rendelje meg most! Kiadványunkban összefoglaljuk a munkahelyi és bolti kamerás megfigyeléssel szemben támasztott jogi követelményeket és a jogszerűségét biztosító munkáltatói intézkedéseket. Megadjuk a kötelező tájékoztatások és belső szabályozások mintáját, ezek kiadványunk részeként szerkeszthető formában letölthetők.

Itt az agrár termelővédelmi csomag

Jog

Kockázatmegosztási rendelkezések kötelező lesz alkalmazni a zöldség-gyümölcs, sertés- és baromfi ágazati szerződésekben, a 30 napnál későbbi késedelmes fizetéseket hatékonyabban szankcionáljáűk 2025. január 1-jétől, bizonyos esetekben a felvásárló tevékenységtől történő eltiltás is lehetséges lesz

GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása

Jog

A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, annak érdekében, hogy a minden érintett számára megnyugtató garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésekbe.

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Jog

Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A jogszabályt az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ezt követő kihirdetése után a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Több ponton módosulhat a versenytörvény, új hatásköröket kaphat a GVH

Jog

Többek között német mintára bekerülhet a versenytörvénybe az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.


Vissza az előző oldalra