Cégvezetés hírek, információk
Jog kategória hírei

Online térbe kerül a békéltetés

Jog

Újítás az is, hogy a testület akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz, ha a vállalkozás nem tett alávetési nyilatkozatot, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye nem haladja meg a kétszázezer forintot.

Sikeres a tavaly indított különleges sportjogi képzés a Széchenyi István Egyetemen

Jog

Befejezték tanulmányaikat az első sportszakjogászok és sportjogi szaktanácsadók a győri Széchenyi István Egyetemen. Az oktatási intézmény egy éve indította el mindkét egyéves továbbképzési szakot, amelynek hallgatói olyan értékes, speciális tudáshoz jutnak, amelynek révén hatékonyabbá válik a munka a sportkluboknál, az egyesületeknél, az akadémiákon és más, sporttal foglalkozó intézményekben

GVH: a Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Jog

Az egyeztetéseket követően a Google vállalta, hogy a megrendeléseknél korlátozza az árakra és az elállásra vonatkozó egyoldalú változtatási lehetőségeit, valamint létrehoz egy e-mail címet, amelyen a fogyasztóvédelmi hatóságok jelezhetik a jogsértő tartalmakat és kérhetik azok gyors ügyintézését.

Ismét biztonságos lehet az Amerikai Egyesült Államokba történő adattovábbítás

Jog

Személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítására akkor kerülhet sor, ha a Bizottság megállapítja, hogy a megfelelő védelmi szint biztosított. Az USA vonatkozásában megállapította. Az ilyen adattovábbításhoz nem szükséges további engedély.

Változások a versenytörvényben: a GVH eszköztára bővül, a cégek adminisztratív terhei csökkennek

Jog

Több ponton változott a Versenytörvény január elsejével. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új eszközzel segítheti a vállalkozások önkéntes jogkövetését, az összefonódás-ellenőrzés rendszere pedig a cégek adminisztratív terheinek csökkentése és a hatékonyabb ellenőrzés irányába módosul. A GVH emellett vizsgálati jogkört kap a digitális platformszolgáltatókra vonatkozó, új uniós szabályozás (DMA) betartásában.

A fizetési meghagyás egyszerű módja a tartozás rendezésének

Jog

Sokan még csak nem is hallottak a fizetési meghagyásos eljárásról, pedig ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy a pénzéhez jusson az, akinek tartoznak - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara több száz választ összesítő online felmérésének eredményei

Módosul a versenytörvény– az infláció a GVH eljárásaiba is begyűrűzött

Jog

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többek között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.

A Kormány befagyasztotta a késedelmi kamatokat

Jog

A 454/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet maximalizálja az érvényesíthető késedelmi kamat mértékét, felülírva a Polgári Törvénykönyv általános szabályait és a már megkötött szerződéseket. Ez az intézkedés feltehetőleg az infláció kordában tartását célozza. A változást a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársa, dr. Hegyi Áron foglalta össze röviden

Könyvajánló: Áruk és digitális tartalmak értékesítésének jogi megfeleltetése

Jog

Kiadványunk arról szól, hogy a kiskereskedelemben milyen jogi feltételekkel és kellékekkek értékesíthető bármilyen áru, fogyasztási cikk, vagy digitális tartalom és digitális szolgáltatás. Kiadványunk a 373-as rendelet alkalmazói kézikönyve, mert bemutatjuk és értelmezzük az alkalmazandó rendeleti szabályokat. Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is, E kiadványunk mellé ajánljuk a Webáruházi értékesítés jogi megfeleltetése című kézikönyvünket, amely az értékesítés platformájára, a webáruházra vonatkozó jogi követelmények teljesítéséhez ad segítséget!

Nem jár bérleti díj a koronavírus-járvány miatti korlátozások időszakára

Jog

Nem jár bérleti díj arra az időszakra, amíg a bérlő a koronavírus-járvány és annak megfékezésére tett kormányzati intézkedések miatt a bérleményt zárva tartotta. Ez jelentős változás az eddigi bírói gyakorlathoz képest, mivel korábban a bíróságok csak nagyon szűk körben – konkrét ok-okozati összefüggés fennállása esetén – ismerték el vis maiorként az általános gazdasági-társadalmi változásokat. A Fővárosi Ítélőtábla döntésének hátterét a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai foglalták össze.

Influenszerek a Gazdasági Versenyhivatal célkeresztjében

Jog

Ősszel fogja közzétenni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az új influenszer marketing tájékoztatóját, amely a korábbiaknál jóval részletesebb iránymutatást fog adni a véleményvezéreknek a jogszerű működéshez. A GVH tapasztalatai alapján az érintettek egy része továbbra sincs tisztában a szabályokkal, ezért a versenyhatóság a tájékoztató megújítása mellett döntött, hogy az naprakész képet adjon az iparági szereplőkkel szemben érvényesülő elvárásokról. Az új tájékoztató véleményezésében részt vevő Schönherr Hetényi Iroda versenyjogi szakértőivel, Turi Annával és Szabó Bálinttal tekintjük át a legfontosabb tudnivalókat.

EU-n belül szabadon költözhetnek a cégek

Jog

Mostantól kezdve a magyar társaság dönthet úgy, hogy működését kft. helyett GmbH formájában kívánja folytatni, németországi székhellyel.


Vissza az előző oldalra