A minimálbér változás miatt rohammunka vár a munkaerő-kölcsönzőkre

Forrás: MTI

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése a kölcsönzött foglalkoztatottakra is vonatkozik, emiatt rohammunka vár a kölcsönző cégekre, rövid idő alatt kell megállapodniuk minden kölcsönbe vevővel és munkavállalóval a bérváltozásokról - hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetség (MMOSZ) 

A 24 tagszervezetet tömörítő szövetség 140 ezer foglalkoztatottat kölcsönöz, a versenyszférában dolgozók mintegy 10 százalékát.

közleményben felidézik, hogy az idén rendhagyó módon 1 hónappal előbb, 2023. december 1-jétől emelkedik a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal.

A szövetség számítása szerint vannak foglalkoztatók, akiket nem érint a változás, mivel a megadott értékek felett fizetik a munkavállalóikat, de ettől függetlenül ezek a cégek is előre hozhatják a jövő év elejére tervezett béremeléseket, hogy ne veszítsék el a képzett dolgozókat.

Csizmadia Gábor, a MMOSZ elnöke a közleményben kiemelte, számításuk szerint jövőre 8-12 százalék lesz a várható átlagos béremelés mértéke a versenyszférában. A korábbi gyakorlat alapján 80-90 százalékot az alapbér-növekedés, a fennmaradó részt pedig cafeteria, bónusz, ösztönző, jutalom formájában fogják kifizetni.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra