Cégvezetés hírek, információk
Munkaügyek kategória hírei

NGM: az átlagbér 77 ezer forinttal, a reálkereset több mint 10 százalékkal nőtt januárban

Munkaügyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 januárjában a bruttó átlagkereset több mint 605 ezer forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy az előző évhez képest 14,6 százalékkal, vagyis mintegy 77 ezer forinttal nőttek a fizetések - állapította meg a legfrissebb jelentéshez fűzött csütörtöki kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nem csökken a nemek közötti bérszakadék, de már bátrabban váltanak a nők munkahelyet

Munkaügyek

Az idén 12. alkalommal megjelent PwC Women in Work Index adataiból kiderül, hogy a jelenlegi ütemben több mint 50 évre lesz szükség ahhoz, hogy az OECD mind a 33 tagországában megszűnjön a nemek közötti átlagos bérszakadék, ami a 2021-ben mért 13,2%-ról 2022-ben 13,5%-ra emelkedett. Az Egyesült Királyságban nőtt a bérszakadék, Magyarország bekerült a top15-be.

Korábban nem látott gyorsasággal alakul át a munkaerőpiac a szakértők szerint

Munkaügyek

A munkaerőpiacnak is fel kell készülnie a digitalizáció, az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a robotika térnyerésére, ezek ugyanis új szakmákat hoznak létre, míg másokat átalakítanak, esetleg el is tüntetnek.

Csökkent a halálos munkabalesetek aránya

Munkaügyek

A munkakörülmények jelentős javulását jelzik a 2023-as munkavédelmi adatok. A foglalkoztatottak számának folyamatos emelkedése mellett a 2022-es 21.273-hoz képest 2023-ban 20.658-ra csökkent a munkabalesetek száma. Ezzel párhuzamosan a halálos kimenetelű munkabalesetek száma közel 9 százalékkal csökkent - közölte az a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2023-ban csaknem 20 százalékkal emelkedett a fizikai átlagórabér

Munkaügyek

A növekedést a minimálbér-emelés előrehozatalának egyszeri hatása erősítette. 2023 negyedik negyedévének végére 1952 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint.

A hazai cégek közel harmada létszámbővítéssel kezdi a jövő évet

Munkaügyek

Bár továbbra is sok a bizonytalanság a gazdaság jövő évi pályáját illetően, 2024 első negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka bővíteni tervezi jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 21 százalékuk jelez előre. Az álláskeresők ebben az időszakban főként az IT, a pénzügyi és ingatlanpiaci területen működő cégeknél számíthatnak élénk munkaerőkeresletre – derül ki a Manpower Magyarország ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A minimálbér változás miatt rohammunka vár a munkaerő-kölcsönzőkre

Munkaügyek

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése a kölcsönzött foglalkoztatottakra is vonatkozik, emiatt rohammunka vár a kölcsönző cégekre, rövid idő alatt kell megállapodniuk minden kölcsönbe vevővel és munkavállalóval a bérváltozásokról - hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetség (MMOSZ) 

Emberi vezető és méltányos bérezés tesz vonzóvá egy munkahelyet

Munkaügyek

Tekintettel a stabilan magas inflációs környezetre, a versenyképes alapbér mellett az egyéb pénzbeli juttatásokat kínáló munkahelyek a legvonzóbbak. Ugyanakkor a munka tartalma, a magánélet tiszteletben tartása, valamint a csapat és a vezető szerepének növekedése mind arra mutatnak, hogy a munkavégzés azon körülményei is fontosak a munkavállalóknak, amelyekre elsősorban a közvetlen felettes van hatással.

Egy év alatt 17 százalékkal nőtt a fizikai átlagórabér

Munkaügyek

Több mint egy év után ismét emelkedőben a kékgallérosok reálbére.  A harmadik negyedévben 1855 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 17,4 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1579 forinthoz képest. A felsőbb bérkategóriákban kisebb mértékben változtak a bérek: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2022 harmadik negyedévéhez képest 9,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

GFM: javultak a munkavédelmi mutatók 2022-ben

Munkaügyek

A munkabalesetek száma a 2021-es 21 591-ről 21 273-re mérséklődött 2022-re, ugyanezen időszakban a halálos kimenetelű munkabalesetek száma 84-ről 68-ra csökkent. Az adatok kedvezőbb alakulása mellett továbbra is tenni kell a munkavédelmi helyzet javítása érdekében

Több munkavédelmi ellenőrzés a veszélyes ágazatokban, csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben

Munkaügyek

A munkavédelmi hatóság hatékony szakmai tevékenységének, a veszélyes üzemekben elrendelt több és szigorúbb ellenőrzésnek, valamint a munkáltatók és a munkavállalók szabálykövető magatartásának köszönhetően 2023 első félévének adatai az elmúlt öt év legalacsonyabb munkabaleseti esetszámát mutatják

A fiataloknak egy álláshirdetésben a bérezés mellett az elvárások és a feladatok ismertetése a legfontosabb

Munkaügyek

A legnépszerűbb közösségi platformokat (Facebook, Instagram, TikTok) a válaszadók mindössze 10 százaléka használja aktívan álláskeresésre. Ez pedig tovább erősíti az offline események fontosságát.


Vissza az előző oldalra