A Kelet-Közép-Európában működő vállalatok 3,5 milliárd euró értékű befektetést kaptak tavaly

Forrás: MTI

Címkék: befektetés


Az összes befektetés 71 százaléka lengyel vállalatokhoz került, mellettük a román, a magyar és a lett cégek voltak a legnépszerűbbek.

A Kelet-Közép-Európában (KKE) működő vállalatok rekord összegű, 3,5 milliárd euró értékű befektetést kaptak 2017-ben, ami 113 százalékos növekedést jelez az előző évhez képest, és 40 százalékos bővülést mutat a 2008-ban elért korábbi csúcshoz viszonyítva - derült ki az európai kockázati tőke szövetség, az Invest Europe legújabb, 2017-es közép- és kelet-európai éves jelentéséből.
 
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) összegzése szerint az összes befektetés 71 százaléka lengyel vállalatokhoz került, mellettük a román, a magyar és a lett cégek voltak a legnépszerűbbek.

A közlemény idézte Zsembery Leventét, a HVCA elnökét, aki kifejtette, Kelet-Közép Európában egyre több a határon átnyúló kockázati- és magántőke befektetés, a régió gyors növekedése pedig a magyar vállalkozások finanszírozási lehetőségeit is bővíti.  

A régióban a befektetések háromnegyede a fogyasztási cikkek előállításához és és szolgáltatásához kötődött, a második helyen a technológiai ágazat áll 11 százalékkal. 

A befektetési aktivitás további bővülését jelzi, hogy 2017-ben az új alapok által gyűjtött kockázati- és magántőke források értéke az egy évvel korábbi szintről 46 százalékkal, 1,3 milliárd euróra emelkedett. Ezen belül a magyar piacon aktívabb, korai fázisú cégeket kereső kockázatitőke-alapok 360 millió eurós forrásbevonása is rekordnak tekinthető. 

A kelet-közép-európai térségben az új alapokba a régión kívüli európai befektetőktől érkezett a gyűjtött tőke 38 százaléka, míg globális forrásokból, elsősorban az Egyesült Államokban található befektetőktől származott a tőke további 26 százaléka.     

A közlemény szerint Robert Manz, az Invest Europe közép- és kelet-európai munkacsoportjának elnöke, arról számolt be, hogy a kockázati- és magántőke befektetések rekord szintje hozzájárul a régióbeli és a globális sikertörténetekhez. A nemzetközi befektetők számára vonzónak bizonyult többek között a régió impozáns gazdasági növekedése és az erőteljesen emelkedő fogyasztási kiadások - tette hozzá. 

A régió vállalataiból a kockázati- és magántőke-befektetők kiszállásainak értéke a befektetések költségén mérve 1,3 milliárd eurót ért el tavaly, ami 16 százalékos éves növekedés, és a valaha volt harmadik legmagasabb érték a régióban.  

A kockázati- és magántőke piac Közép- és Kelet-Európában tapasztalt 2017-es kiemelkedő eredményei összhangban vannak az európai piac növekedésével. Az európai cégekbe fektetett kockázati- és magántőke 71,7 milliárd eurós értéke tízéves csúcsot, az előző évhez képest 29 százalékos növekedést jelent. Európában tavaly közel 7 ezer cég részesült kockázati- és magántőke-befektetésben, a cégek 87 százaléka kis- és középvállalat volt az Invest Europe jelentése szerint.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra