A cégek szakmunkás állásokra és az adminisztráció területére keresnek diákokat

Forrás: MTI

A legtöbb diákmunkára érkezett jelentkezés a szakmunka területén volt, a pályázatok 19,3 százaléka érkezett ebbe a kategóriába, ezt követi az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka 16,3 százalékkal, majd a marketing, média, PR 10,5 százalékkal.

A cégek a szakmunka, az adminisztráció, asszisztensi és irodai területre keresnek leggyakrabban diákokat az idei év első öt hónapjának tapasztalatai alapján, a fiatalok átlagosan 1763 forintos bruttó órabért kaphatnak - ismerteti a Profession.hu közleményében.

Az állásportál elemzéséből kiderül, hogy tavaly az első öt hónap során aktivált álláslehetőségeknek 7,2 százalékát tették ki tanulókat kereső felhívások, idén májusra ez az arány csaknem 9 százalékra emelkedett.

A közlemény szerint a diákmunkára vonatkozó hirdetések 18,9 százalékában szakmunkás állásokra keresnek a cégek tanulókat. A második leggyakoribb terület az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka 12,5 százalékkal, harmadik pedig a fizikai, segéd- és betanított munka kategória 9,3 százalékkal.

A jelentkezések száma változó: májusban látszik kiugró aktivitás a diákok részéről, ez a nyári munkalehetőségek szezonális növekedésével magyarázható. Az elemzők megállapították, hogy míg tavaly január és május között a jelentkezések 1,87 százaléka érkezett diákmunkára, idén ez az érték 2,4 százalékra emelkedett.

A legtöbb diákmunkára érkezett jelentkezés a szakmunka területén volt, a pályázatok 19,3 százaléka érkezett ebbe a kategóriába, ezt követi az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka 16,3 százalékkal, majd a marketing, média, PR 10,5 százalékkal.

A közleményben Tüzes Imre, a Profession.hu termékfejlesztési igazgatója rámutatott: a diákmunkák esetében jóval magasabb arányban szerepel a bérezés a hirdetések szövegében, mint a nem kifejezetten diákoknak szóló lehetőségeknél. A diákmunkák átlagos bérezése bruttó 1763 forint óránként. A három legjobban fizető terület az IT programozás, fejlesztés 2038 forintos, az építőipar és ingatlan 1956 forintos, valamint a pénzügy és könyvelés 1924 forintos átlagos bruttó órabérrel.

Az idei adatok alapján a diákoknak szóló álláslehetőségek több mint fele Budapesten található, 18,4 százalékkal a második legtöbb hirdetést Pest vármegyében, a harmadik legtöbbet pedig Győr-Moson-Sopron vármegyében kínálják a cégek a tanulóknak.

Az összes álláslehetőséghez képest a diákmunka aránya Zala vármegyében a legmagasabb, itt a meghirdetett pozíciók 14,6 százaléka szól tanulóknak, ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén 14,5 százalékkal és Pest vármegye 13,2 százalékkal.

A Profession.hu tematikus állásportál, amely összeköti a munkaadókat az álláskeresőkkel innovatív eszközök segítségével. 2022 negyedik negyedévig több mint 1,2 millió munkakereső regisztrált a Profession.hu saját adatbázisába.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra