3+3 feltörekvő technológiai trend 2024-ben

Forrás: Deloitte

A generatív mesterséges intelligencia korában a vállaltok számára minden eddiginél fontosabb az integrált üzleti stratégia, a szilárd technológiai alap és a kreatív munkaerő. Ezt támasztja alá a vállalati best practice példákon és vezetői véleménykutatáson alapuló 15. Deloitte Globális Tech Trends jelentés.

A tanulmány hat feltörekvő technológiai trendet mutat be részletesen és segít az üzleti és technológiai vezetőknek elválasztani a fontos jelzéseket a zajtól, úgy tárgyalva a technológiai fejlődést, mint az üzleti forradalmasításának eszközét. A „Felhajtóerők” trendjei a kitörési pontok lehetőségeit, míg a „Nehézségi erők” trendjei a stabil alapok kihívásait tárgyalják. 

Felhajtóerők 

Az IT története az interakció, az információ és a számítási kapacitás úttörő innovációinak folyamatos fejlődése volt, amelyek együttesen alkotják a modern számítástechnika szentháromságát. Az alkotó mesterséges intelligencia, a Generative AI növekedési katalizátorként hat: a technológia robbanásszerű megjelenése óta a legtöbb vállalat azon fáradozik, hogy kiderítse milyen előnyöket hozhat ez a maga számára. A tanulmány számos példát hoz arra, hogy ez egyszerűbb, mint gondolnánk.

Kialakulóban van például a web 3.0, a térbeli számítástechnika és az ipari metaverzum. Ahogy az ipari metaverzum vállalati eszközzé alakul, a térbeli technológiák egyre terjednek az iparági alkalmazásokban. A trend fő célja a valós folyamatok reprodukálása adatok és mesterséges intelligencia segítségével, a digitális ikrek technológiával szerzett előnyök pedig megsokszorozzák a cégek hatékonyságát.

„Ahogy a gépi intelligencia megoldások egyre szofisztikáltabbak lesznek, új értelmet kap a „többet ésszel, mint erővel” mondás. A nyers erőn, a vállalkozások egyre többet hozhatnak ki meglévő infrastruktúrájukból, miközben azt a legmodernebb hardverekkel bővítik a folyamatok felgyorsítása érdekében. Lesznek, akik hamarosan meghaladják a bináris számítástechnikát.” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

Nehézségi erők

A meglévő rendszereket és befektetéseket – úgymint technológia, a kibernetika és bizalom, valamint az alaprendszerek modernizációja – jól kell integrálni az úttörő innovációkhoz, hogy az üzletileg zökkenőmentes legyen miközben fejlődik. Ez a siker kulcsa, amit a Deloitte jelentésében lévő több példa is mutat. Ennek egyik legfontosabb eleme a mérnöki szakértői csapat. Ezért új fókusz erősödik a nagyvállalati világban, ami a legjobb technológiai tehetségek vonzása és megtartása, ez a developer experience, vagy DevEx.

A valóság, valós és validált adatok védelme szintén kulcstényező: a szintetikus média korában az igazság megfizethetetlen. A mesterséges intelligencia eszközök elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb a megszemélyesítés és megtévesztés, erre a technológiát hamar adaptáló, vezető szervezetek különféle szabályozások és technológiák segítségével reagálnak – kérdés, hogy a szabályozás megfelelő és időben történő implementációjával sikerül-e gátat szabni és visszaszorítani a csalások számát.

„Közben több társaság is technológiai adóssággal küzd, azoknak az üzleti vállalkozásoknak azonban, amelyek vezető szerepre pályáznak a jövőben, darabonként meg kell szabadulniuk ettől a technológiai adósságtól: meg kell lépniük azokat a fejlesztéseket, amelyekkel sikeresen kiaknázhatják az új technológiák adta előnyöket. Így léphetnek át a teljeskörű technológiai wellness korába.” – mondta Kiss Dániel.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra