VOSZ Barométer: enyhén csökkent az index

Forrás: MTI

A vállalkozások helyzete és hangulata a következő 12 hónapra megközelítőleg ugyanazt mutatja a harmadik negyedévben, mint a másodikban, a VOSZ Barométer a második negyedévben 56 pont volt, a harmadikban 55 pont lett - mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója

A Vállalkozások Országos Szövetségének (VOSZ) negyedéves üzleti barométerindexe az Egyensúly Intézet közreműködésével, több mint 400 vállalkozás megkérdezésével készül, célja a hangulat, bizalom és a jövőbe vetett hit monitorozása makrogazdasági környezetben.

Bár az index alig változott az előző negyedévhez képest, de a látszólagos stabilitás mögött vannak elmozdulások, mert csökkennek a megrendelések és romlik a fizetési morál - mondta Kozák Ákos.

Úgy fogalmazott: mivel a GDP nem fog nőni, ennek közvetett hatása van a vállalkozásokra, elsősorban a megrendelések visszaesését jelölték meg a cégvezetők. Kiemelte: a megrendelések elmaradása jelentősen növekedett a harmadik negyedévben, a tendencia már nemzetgazdasági hatással bír. Az energiaár már nem "forró" téma, de a fizetési morál romlása továbbra is az, megjelennek a körbetartozással kapcsolatos aggályok.

Az év során folyamatosan emelkedik a vállalkozók száma, akik úgy ítélik meg, nő a kockázat. A mindennapi üzletmenetet érintő tényezőknek az árnövekedést, a szakképzett munkaerő hiányát, a megrendelések elmaradását, a forráshiányt, a likviditási problémákat és a bürokráciát nevezték meg. Az üzletmenettel kapcsolatos kockázatok közül a fizetési morál csökkenését, pályázatok hiányát és a likviditási nehézségeket nevezték meg - ismertette Kozák Ákos.

Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos legfontosabb problémának az inflációt, a magas kamatokat, a béreket, az EU támogatások elmaradását jelölték meg a válaszadók.

A vállalkozói kilátások továbbra is a pozitív tartományban vannak ugyan, de 4 százalékkal emelkedett azoknak a száma, akik mind rövid, mind hosszú távon kedvezőtlennek tartják a kilátásokat. Láthatóan nő azok száma, akik nem érik el a bevételi tervet, alig van olyan cég, amelyik meg fogja haladni azt - mondta Kozák Ákos.

A felmérés adatai szerint a cégek kétharmada augusztusra végrehajtotta a beruházásait, továbbiakat nem terveznek, és csökkent a következő egy évben beruházást tervezők száma.

A következő 12 hónapban már kevesebben akarnak felvenni munkaerőt, stabilizálódott a cégek foglalkoztatottsága. A vállalkozások vezetőinek 12 százaléka tervez elbocsátást a következő egy évben, tömeges elbocsátásokra ebből nem lehet következtetni.

A cégvezetők 77 százaléka azt mondta, nem tervez fizetésemelést. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének továbbgyűrűző hatása volt, a cégek 38 százaléka emelte a bért a feszültségek elkerülése érdekében, emiatt minden ötödik kkv halasztotta el a beruházásait.

A megkérdezett cégvezetők 43 százalékának problémát okozott a bérköltségek kigazdálkodása. A kötelező emeléseken túl a vállalkozók 47 százalékénál nem történt további béremelés. A legjellemzőbb emelés 5-10 százalék között volt. Aki emelést tervez, az 10 százalékot tud elképzelni - jelezték a válaszadók.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra