Új korszak az energetikai tanúsítványok történetében 

Jog

Nyomtatás
Forrás: https://e-ingatlanugyvedek.hu/ | Szerző: Illés Géza Márton

Címkék: ingatlan adásvétel, energetikai tanúsítvány


A lakás- és ingatlanpiac számára fontos változások léptek életbe 2023. november 1-jével. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet hatályos szövege jelentősen átalakítja az energetikai tanúsítványok kiállításának és felhasználásának szabályait, amely az ingatlan-ügyvédek munkáját is könnyebbé teszi. Az energetikai tanúsítványok mostantól csupán ötéves érvényességgel bírnak a korábbi tíz év helyett.

Ingatlanok hírdetése

Emellett változik az ingatlanok hirdetésében való megjelenítésük módja is: az energetikai besorolást már a hirdetés szövegében kell feltüntetni!

Energetikai tanúsítványok új szabályai 

A tanúsítványok érvényességének csökkenése mellett eltörölték azt a követelményt, hogy az ingatlan adásvételi vagy bérleti szerződései utaljanak a tanúsítványra. 
A tanúsítványokat továbbra is be kell mutatni az adásvételi szerződéskötés napjáig, de a tényleges átadásukra már csak a birtokba adás napjáig kerülhet sor. Az új szabályozás értelmében az energetikai tanúsítvány hiánya nem befolyásolja az adásvételi szerződés érvényességét, így a jogi folyamat egyszerűbbé és biztonságosabbá válik mind az eladók, mind a vevők számára.
Az új energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos szabályozásnak köszönhetően egyszerűbb és gyorsabb lesz az ingatlan adásvételi folyamatok kezelése, sőt, a módosítás a szerződés érvényességi kérdések végleges rendezésével jelentős terhet vesz le az ügyvédek válláról - mondta el dr. Illés Géza Márton, ügyvéd, ingatlanszakértő.
Az energetikai tanúsítványok frissítése egy összetett folyamat, amely az adásvételi szerződésektől kezdve az állami és önkormányzati épületekig számos területet érint.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra