Ügyvezetők általános kártérítési felelőssége

Jog

Nyomtatás
Forrás: Cégmenedzselés | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: ügyvezető felelőssége, kártérítés, Ptk, ügyvezető


Ha a cég vagyona csökken – azaz a kár megállapítható – és ez visszavezethető a vezető tisztségviselő kötelezettségszegésére, tehát az okozati összefüggés is megállapítható, akkor a vezető tisztségviselő jogi személlyel szembeni kártérítési felelőssége fennáll.

A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a jogi személlyel szemben. (Ptk. 3:24. §) 
 
A szerződésszegés itt a jogi személy és a vezető tisztségviselő közötti szerződés megszegését jelenti a vezető tisztségviselő által azzal, hogy nem a jogi személy érdekeinek megfelelően járt el. A szerződésszegést – általánosságban – az ügyvezetési kötelezettség megsértése jelenti. A Ptk. kimondja, hogy a vezető tisztségviselő ügyvezetési tevékenységét a jogi személy érdekének megfelelően köteles ellátni. (Ptk. 3:21.§/2/).  
 
Ha a jogi személy vagyona csökken – azaz a kár megállapítható – és ez visszavezethető a vezető tisztségviselő kötelezettségszegésére (szerződésszegésére), tehát az okozati összefüggés is megállapítható, akkor a vezető tisztségviselő jogi személlyel szembeni kártérítési felelőssége fennáll.
 
E felelősséghez ugyanis három feltételt kell bizonyítani:
1. a kárt,
2. a szerződésszegést, a jogi személy érdekeinek nem megfelelő ügyvezetői eljárást,
3. és az előbbi kettő közötti okozati összefüggést. 
 
Mikor mentesülhet a vezető tisztségviselő a felelősség alól?
 
Ha fenn is állnak a kártérítési felelősség előbbi elemei – a vezető tisztségviselő mentesülhet a felelősség alól. Ehhez a következő feltételeket kell bizonyítania:
a) a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, vagy
b) a nem volt elvárható a szerződésszegést okozó körülmény elkerülése vagy a kár elhárítása
Ezek a főbb felelősségi szabályok.
 
Ki léphet fel az ügyvezetővel szemben?
 
Ezek után az első kérdés, hogy ki érvényesíthet ilyen kártérítési követelést a jogi személy – jellemzően a gazdasági társaság - nevében.
 
a) Mindenekelőtt a társaság legfőbb szerve, a taggyűlés, közgyűlés, - amely értelemszerűen a többségi tulajdonosok irányítása alatt áll. Tehát alapesetben a  többségi tulajdonosok a társaság nevében érvényesíthetnek a vezető tisztségviselővel szemben kártérítési követelést.
 
b) Ez mellett azonban gazdasági társaságban és szövetkezetben a kisebbségi tulajdonosok is. Tehát a vezető tisztségviselő akkor sem lehet nyugodt, ha ő a többségi tulajdonos, mert a törvény megadja a jogot a kisebbségi tulajdonosoknak is – már 5% felett – hogy érvényesítsék a kárigényt a társaság nevében.
 
c) És a felszámoló: a gyakorlat szerint fizetésképtelen helyzetben a felszámoló érvényesíti a vezető tisztségviselő kártérítési felelősségét a társaság nevében. Figyelem! A Heti Csődértesítő kimutatása szerint az elmúlt 20 évben minden harmadik cégen érvényesítették a csődtörvényt!
 
Ezek az esetek szociológiailag ki is jelölik, hogy milyen élethelyzetekben kell a kártérítési felelősség felvetésével számolni:
 
-Jogvita, elszámolási vita, vagy nézeteltérés alakul ki a vezető tisztségviselő és a többségi tulajdonos között, vagy egyéb okból megbomlik a bizalom  – ennek lecsapódásaként kell számolnia a vezető tisztségviselőnek a személyes felelőssége érvényesítésével, 
 
-A kisebbségi tulajdonosok érdekei nincsenek figyelembe véve – ez visszaüthet a vezető tisztségviselőre, 
 
-A cég fizetésképtelensége esetén felszámolási eljárás indul – és a tulajdonosoktól független személy, a felszámoló érvényesíti a kártérítési követelést. Itt kikerül a döntés a tulajdonosok kezéből – egy idegen személy kezébe. Felszámolással is kell számolni – elég gyakran találkozunk vele patinás cégek esetében is. 
 
A felszámolás esetköre arra hívja fel a figyelmet, hogy a vezető tisztségviselők kártérítési felelőssége a családi vállalkozásokban, kisebb társaságokban, és tulajdonosi jogvitákkal nem terhelt társaságokban is élessé válhat. Tehát társaságokban is  – a felszámolás lehetősége okán - indokolt a vezetői felelősség tárgyában a szükséges óvintézkedések megtétele.  A megfelelő megállapodások felszámolási eljárásban is védik a vezető tisztségviselőt az utólagosan támasztott kárigényekkel szemben. 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra