Továbbra is stabil árakra számítanak az elemzők idén

Forrás: MTI

Címkék: infláció, árak, jelentés


A legnagyobb, 2,3 százalékos havi drágulást a ruházati cikkek árában mérték, enyhén a szokásos szezonalitás felett. Az élelmiszerek havi drágulása is meghaladta az idei év nagy részében, illetve tavaly ugyanilyenkor látott változást. A szolgáltatások és az üzemanyagok árváltozása ugyanakkor az alacsony inflációt támogatta

Továbbra is stabil árakra számítanak az inflációs ráta októberi emelkedése ellenére az elemzők, az idén 0 százalékos átlagos inflációt vár a CIB Bank, a Takarékbank és az Erste makroelemzője, akik szerint a jövő évet az infláció gyorsulása jellemezheti.
 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek.
 
A CIB Bank elemzői kommentárja szerint enyhén a várakozások fölött alakult az októberi infláció, de ez érdemben nem módosítja az év egészére vonatkozó előrejelzésüket, így továbbra is 0 százalék közeli éves átlagot várnak 2015-re. A CIB szerint az infláció gyorsulása - nagyrészt a bázishatás miatt - az év utolsó két hónapjára marad, novemberre magasabb, 1 százalék fölötti, decemberre 1,5 százalékhoz közeli éves mutató valószínű.
 
Az infláció jövőre tovább gyorsulhat, de várhatóan akkor is bőven a 3 százalékos jegybanki cél alatt maradhat - írták, hozzátéve: a keddi adat piaci szempontból és a monetáris politikai kilátások tekintetében is semlegesnek tekinthető.
 
A legnagyobb, 2,3 százalékos havi drágulást a ruházati cikkek árában mérték, enyhén a szokásos szezonalitás felett. Az élelmiszerek havi drágulása is meghaladta az idei év nagy részében, illetve tavaly ugyanilyenkor látott változást. A szolgáltatások és az üzemanyagok árváltozása ugyanakkor az alacsony inflációt támogatta - közölte a CIB.
 
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: minimális mértékben visszatért az infláció, a következő hónapokban, döntően bázishatások miatt, újra növekedésnek indulnak az árak. Ez azonban mérsékelt marad, decemberig 1,4 százalékra emelkedhet az infláció, idén az átlagos infláció 0 százalék közelében lehet.
 
Kiemelte: a bázishatás januárban lehet a legerősebb, akkor már kissé 2 százalék fölé emelkedhet az infláció, a jövő év közepéig pedig 2 százalék közelében maradhat, majd a jövő év második felében kúszhat 2,5 százalék fölé. Úgy vélte, a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2017 közepe előtt, ami tartóssá teheti az alacsony kamatokat. Suppan Gergely szerint jövőre 2,3 százalék közelében lehet az éves átlagos mutató, de a jövő évi inflációra enyhe lefelé mutató kockázatot jelent a sertéshús áfájának csökkentése, míg felfelé mutató kockázat egyes dohánytermékek adójának növelése lehet.
 
Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzőinek várakozása szerint idén folytatódhat az infláció gyorsulása, decemberben meghaladhatja a 1,5 százalékot, míg az idei év egészében átlagosan 0 százalék lehet a mutató. 2016 végére akár 2,7 százalékra is emelkedhet a pénzromlás üteme - vélekedtek az elemzők.
 
Hozzátették, hogy előrejelzésük szerint az infláció 2017 elején eléri a 3 százalékos jegybanki célt, ezért Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának fontolóra kell majd vennie a kamatemelés lehetőségét.
 
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az idén év végén 1,5 százalékos lehet az infláció, 2016 végén pedig 2,5-3 százalék körüli szintre gyorsulhat.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra