Online térbe kerül a békéltetés

Jog

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: békéltető testület


Újítás az is, hogy a testület akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz, ha a vállalkozás nem tett alávetési nyilatkozatot, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye nem haladja meg a kétszázezer forintot.

A jövőben az alternatív vitarendezést szolgáló békéltető testületek a meghallgatást elsődlegesen online formában tartják meg, de lehetőség lesz bármikor személyes meghallgatást is kérni - erről szóló törvénymódosítást fogadott  az Országgyűlés.

A jogszabály szerint 2024-től bővülnek az ügyintézési helyek a fogyasztók számára: a vármegyeszékhelyek mellett más megyei jogú városokban is biztosítani kell a személyes meghallgatást.

Újítás, hogy a testület akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz, ha a vállalkozás nem tett alávetési nyilatkozatot, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye nem haladja meg a kétszázezer forintot. A testületi tagságra a jövőben már a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek is tehetnek javaslatot, a testület elnökének és tagjainak pedig alapvizsgát kell tenni.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra