Önkormányzati kamattámogatással segítik a zalaegerszegi vállalkozások működését

Forrás: MTI

Címkék: kkv


Zalaegerszegen tavaly mintegy 28 mikro-, kis- és középvállalkozó részesült önkormányzati kamattámogatásban - jelentette be a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) igazgatója szerdán Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

A kamattámogatási program keretében több mint 207 millió forint hitelt folyósítottak a vállalkozóknak: ebből 162 millió forintot 2 százalékos, 45 millió forintot pedig 3 százalékos kamattámogatással. A kamattámogatás teljes összege 2015-ben meghaladta a 18 millió forintot - ismertette Nagy András.  

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a város  egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert fogadott el a helyi mikro-, kis- és középvállalatok segítésére. Az önkormányzat átvállalja a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól felvett fejlesztési hitelek kamatterhének nagy részét, így a helyi vállalkozóknak csak minimális, 1,9 - 0,9 százalék közötti kamatot kell fizetniük, ami jelentősen megkönnyíti a vállalkozások bővülését, fejlesztését.

Nagy András ismertette, hogy a 2 százalékos kamattámogatást a beruházási hitelnél a futamidő első 5 évében, a forgóeszközhitelnél pedig az első évben vehetik igénybe az ügyfelek. A 35 év alatti, induló vállalkozók, valamint a kizárólag Zalaegerszegen működő vállalkozások további egy százalék kamatkedvezményre lehetnek jogosultak, így számukra a teljes kamatkedvezmény elérheti a 3 százalékot - magyarázta Nagy András. 

A kamattámogatási programban nagyrészt a már működő vállalkozások vesznek részt, de 4 induló vállalkozás is részesült a támogatásban. A hitelt többnyire ingatlanvásárlásra, telephely létrehozására, valamint a tevékenységükhöz szükséges haszongépjárművek beszerzésére fordítják.  

A hiteligénylő vállalkozók 45 százaléka nő, a vállalkozások tevékenységi köre pedig jellemzően a kozmetika, szépségápolás. A kamattámogatásban részesült vállalkozások legnagyobb része a szolgáltatás területén működik, de emellett cukrászműhely létrehozást, valamint fémszerkezet-gyártással foglalkozó vállalkozás fejlesztését is segítették - fűzte hozzá.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra