Cégvezetés hírek, információk
Pénzügyek kategória hírei

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Pénzügyek

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá?  Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.

MNB: fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök, kriptotőzsdék

Pénzügyek

A kriptopiaci szereplők által működtetett ökoszisztéma még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik Magyarországon, ezért alapvető, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak, pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek, illetve kriptotőzsdéknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében.

Kamattámogatási programok gazdáknak

Pénzügyek

Az egyéni gazdaságoknál dominánsak a beruházási hitelek, náluk a hitelállomány 60 százaléka a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódik. A társas vállalkozásoknál a legjellemzőbb az állattenyésztéshez kapcsolódó hitelállomány, 42,7 százalékkal, és 36,8 százalék a szántóföldi növénytermesztés.

Az EU elfogadta az azonnali fizetésről szóló rendeletet

Pénzügyek

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban. Az új szabályok egy átmeneti időszak után lépnek életbe, amely az euróövezetben gyorsabb, azon kívül hosszabb lesz, ugyanis az uniós fizetőeszközt nem használó országokban több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz

Csökkent a termőföld ára Magyarországon tavaly

Pénzügyek

Tavaly megtört a földpiac több mint egy évtizede tartó, évi 10 százalék körüli emelkedő trendje. A termőföld hektáronkénti átlagára 2023-ban 2,172 millió forintra csökkent az előző évi 2,186 millió forintról - összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az Agrotax Kft.

Kriptobefektetések új szabályozása

Pénzügyek

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

MKIK: még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

Pénzügyek

A döntés javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt

Garantiqa: a kezességvállalási díjcsökkentés segítheti a fejlesztésben gondolkodó cégeket

Pénzügyek

Jelentős mértékben segítheti a fejlesztésben, beruházásban gondolkodó cégek döntését a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. díjcsökkentése, amellyel ráadásul újabb hazai kkv-k számára válik elérhetővé a piaci vagy támogatott hitelek igénybevétele, hiszen a garanciavállalás számottevően csökkenti a bankok finanszírozási kockázatát - közölte a Garantiqa

KAVOSZ: ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt a garanciadíjak csökkentése

Pénzügyek

A Széchenyi Kártya Program Max+ beruházási hitelei körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, a folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek.

Kibővül a Széchenyi Kártya Program

Pénzügyek

A Széchenyi Mikrohitel termék esetében a maximálisan felvehetői hitelösszeg nagysága 50 millió forintról 100 millió forintra növekszik, az ügyfélcsoport szintű limit ezzel összhangban maximum 200 millió forintra nő, valamint a termék hitelcéljai közé a tisztán elektromos járművek is bekerülnek - maximum nettó 25 millió forint vételár korlát mellett.

2024 közepéig igényelhető a kiemelt kamattámogatású Agrár Széchenyi Kártya

Pénzügyek

Jó hír a gazdálkodóknak, hogy sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, az idei év végén lejáró átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és összegének megemelését 2024. június 30-ig

A vállalkozásokra is kiterjesztik a betéti kamatsapkát

Pénzügyek

A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne a számlákon parkoljanak, hanem bekerüljenek a gazdaság vérkeringésébe, körforgásába, és így érdemben segítsék a fejlesztéseket, a gazdasági növekedést.


Vissza az előző oldalra