Cégvezetés hírek, információk
Pénzügyek kategória hírei

Csökkent a termőföld ára Magyarországon tavaly

Pénzügyek

Tavaly megtört a földpiac több mint egy évtizede tartó, évi 10 százalék körüli emelkedő trendje. A termőföld hektáronkénti átlagára 2023-ban 2,172 millió forintra csökkent az előző évi 2,186 millió forintról - összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az Agrotax Kft.

Kriptobefektetések új szabályozása

Pénzügyek

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

MKIK: még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

Pénzügyek

A döntés javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt

Garantiqa: a kezességvállalási díjcsökkentés segítheti a fejlesztésben gondolkodó cégeket

Pénzügyek

Jelentős mértékben segítheti a fejlesztésben, beruházásban gondolkodó cégek döntését a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. díjcsökkentése, amellyel ráadásul újabb hazai kkv-k számára válik elérhetővé a piaci vagy támogatott hitelek igénybevétele, hiszen a garanciavállalás számottevően csökkenti a bankok finanszírozási kockázatát - közölte a Garantiqa

KAVOSZ: ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt a garanciadíjak csökkentése

Pénzügyek

A Széchenyi Kártya Program Max+ beruházási hitelei körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, a folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek.

Kibővül a Széchenyi Kártya Program

Pénzügyek

A Széchenyi Mikrohitel termék esetében a maximálisan felvehetői hitelösszeg nagysága 50 millió forintról 100 millió forintra növekszik, az ügyfélcsoport szintű limit ezzel összhangban maximum 200 millió forintra nő, valamint a termék hitelcéljai közé a tisztán elektromos járművek is bekerülnek - maximum nettó 25 millió forint vételár korlát mellett.

2024 közepéig igényelhető a kiemelt kamattámogatású Agrár Széchenyi Kártya

Pénzügyek

Jó hír a gazdálkodóknak, hogy sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, az idei év végén lejáró átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és összegének megemelését 2024. június 30-ig

A vállalkozásokra is kiterjesztik a betéti kamatsapkát

Pénzügyek

A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne a számlákon parkoljanak, hanem bekerüljenek a gazdaság vérkeringésébe, körforgásába, és így érdemben segítsék a fejlesztéseket, a gazdasági növekedést.

Népszerű az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Pénzügyek

 Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető. A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség.

Új uniós irányelv szabályozza jövőre a követeléskezelési piacot

Pénzügyek

Egységes szabályok vonatkoznak 2024-től a követeléskezelőkre egy jövőre életbe lépő uniós direktíva alapján. Az új szabályozással nyitottabbá válik a piac, eltűnhetnek a szürkezónában működő cégek, csökkenhet a nem teljesítő hitelállomány, ugyanakkor nőhetnek a követeléskezelés költségei - mondta Lencsés Tamás, az EOS Faktor Zrt. ügyvezetője

IFKA: a forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Pénzügyek

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat - közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. 

Kevesebb vagyonbiztosítást kötnek a vállalatok

Pénzügyek

A vagyonbiztosítási díjállomány növekedése jelentősen elmarad az inflációtól, ami csak részben tulajdonítható a biztosítók közti piaci verseny erősödésének és a biztosítási költségek digitalizáció miatti visszaesésének. Az egy szerződésre jutó díjbevétel a kkv vagyonbiztosítás körében 107 ezer forintot tett ki, míg a nagyvállalatok esetében 895 ezer forint volt, ez utóbbi körben a növekedés mindössze 4,6 százalékos volt.


Vissza az előző oldalra