Munkabaleset esettanulmányok - hibás vezetői utasítás

Forrás: MTI

Címkék: munkabaleset, vezetői felelősség


A vezetői utasítás a legelemibb szakmai és biztonsági elvárásoknak sem felelt meg, mivel csak egy dolgozó volt biztosítva leesés elleni védőeszközzel. A betonkonzol leszakadt a biztosítás nélkül dolgozó férfival együtt, a törmelék maga alá temette, és a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség a vállalkozót halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, fogházbüntetés kiszabására és az építőiparban végzendő vezető, irányító tevékenységtől eltiltására tett indítványt.

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség az ellen a debreceni vállalkozó ellen, akinek egyik alkalmazottja életét vesztette a nyíregyházi sportcsarnok felújítási munkálatai során - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője kedden.
 
Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint a férfi 2015-ben alvállalkozóként dolgozott a Bujtosi Szabadidő Csarnok küzdőterének felújításán, feladata volt többi között a csarnok keleti falán lévő hét méter magas eredményjelző tábla vasbeton tartólemezének lebontása.
 
A bontás menetét a vádlott két munkavállalójának úgy határozta meg, hogy a vésést felváltva, a betonkonzol és a fal találkozásánál kezdjék meg, miközben az egyikük egy vésőgéppel vés, a másik a betontörmeléket seperje le a magasból. Ez az utasítás a legelemibb szakmai és biztonsági elvárásoknak sem felelt meg, mivel csak egyikőjük volt biztosítva leesés elleni védőeszközzel - ismertette a főügyész.
 
Két óra múlva a betonkonzol leszakadt a biztosítás nélkül dolgozó férfival együtt, a törmelék maga alá temette, társát csak az általa használt heveder védte meg a leeséstől. A balesetet szenvedő, első munkanapját töltő 33 éves férfi a helyszínen életét vesztette.
 
Zsíros Zsolt elmondta, a járási ügyészség a vállalkozót halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, fogházbüntetés kiszabására és az építőiparban végzendő vezető, irányító tevékenységtől eltiltására tett indítványt.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra