MNB: csaknem 200 milliárd forinttal növelik kkv-hiteleiket a bankok az idén

Forrás: MTI

Címkék: bankhitel, bank, kkv


Január óta összesen 780 milliárd forint értékben kötött ügyletet a jegybank 17 kereskedelmi bankkal a hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderein; a bankok ezzel kötelezettséget vállaltak, hogy az idén csaknem 200 milliárd forinttal megemelik a kis- és középvállalati szektornak (kkv) nyújtott hiteleiket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett dokumentum szerint csütörtökön tartották a 2015 novemberében meghirdetett piaci hitelprogram (php) utolsó, ötödik HIRS tenderét.

A programban az érdemi kkv-hitelállománnyal rendelkező hitelintézetek mindegyike részt vett, ami elősegíti, hogy a bankszektor egészében helyre tudjon állni a piaci hitelezés - írja az MNB. 

A teljes kkv-hitelállományhoz mérten ezek a vállalások önmagukban 5 százalékos növekedésnek felelnek meg, amihez hozzáadódik még a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetési szakasza, illetve a HIRS-tendereken technikai vagy egyéb okok miatt részt nem vett bankok hitelezése. 

A jegybank szerint a számszerű hitelezési vállalások alapján a tenderek nagyban hozzá tudnak járulni a tartós hitelezési fordulat eléréséhez, és megalapozzák, hogy az egészséges gazdasági növekedéshez szükséges 5-10 százalékkal emelkedjen az idén a nettó vállalati, illetve kiemelten a kkv-hitelállomány.

A banki vállalások teljesülését az MNB ellenőrzi, a 2016-os évet érintő ellenőrzésre 2017 első negyedévében kerül sor - áll a közleményben.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra