Milyen gazdasági változásokat hozhat 2016?

Forrás: PwC | Szerző: PwC

Címkék: 2016, világgazdaság


Mire számíthatunk 2016-ban? A PwC közgazdászai összefoglalták a legfontosabb várható gazdasági változásokat:

Milyen gazdasági változásokat hozhat 2016?
 
Előrejelzések a PwC közgazdászaitól
 
Mire számíthatunk 2016-ban? A PwC közgazdászai összefoglalták a legfontosabb várható gazdasági változásokat:
 
·         A G7-országokban, élükön az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, 2010 óta a legnagyobb mértékű növekedés várható.
·         A politikai döntéshozókat leginkább a geopolitikai (semmint a gazdasági) kérdések fogják foglalkoztatni.
·         Az árupiaci árak hosszabb időszakon keresztül alacsonyabb szinten maradnak.
·         Az euróövezeti válság véget ér.
·         Afrika népessége 2016-ban Ausztrália lakosságának megfelelő lélekszámmal nő.
 
1.       A G7-országok nyugodtabb vizeken evezhetnek:A G7-országok a GDP-vel súlyozottan várhatóan 2%-nál nagyobb mértékben fognak növekedni, ami 2010 óta a leggyorsabb ütemet jelentené. Ezzel szemben az E7-csoportba tartozó feltörekvő gazdaságok a rájuk tendenciaként jellemző mértéknél lassabban (de a G7-országoknál még így is gyorsabban) fejlődnek majd. Az E7-országok közül a brazil és az orosz gazdaságban szűkülés, Kínában lassulás lesz megfigyelhető, míg India csúcsteljesítményt fog nyújtani 
 
2.     A politikai döntéshozókat a gazdasági kérdések helyett leginkább a geopolitikai kérdések fogják foglalkoztatni:A legtöbb hír továbbra is három geopolitikai témában fog megjelenni. Ezek közül az első az európai menekültválság, amely a tél folyamán enyhülhet, tavasszal azonban újból lobbanásszerűen felerősödhet. A második a nemzetközi közösség közel-keleti válságra adott reakciója. A harmadik pedig az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló népszavazás.
 
3.        Az árupiaci árak hosszabb időszakon keresztül alacsonyabb szinten maradnak:  Az árukat importáló gazdaságokban ez a legtöbb vállalkozás, háztartás és politikai döntéshozó számára jó hír, a jelentős mértékben áruexportra építő országok számára azonban kihívást jelent.
„Várakozásaink szerint az Egyesült Államokban a fellendülés 2016-ban intenzívebbé válik, és az Egyesült Királyságban is a fogyasztásra épülő további növekedés lesz jellemző. Az euróövezeti válság végére utaló jeleknek is lassan jelentkezniük kell. Az egykor erős BRIC-államok azonban 2016-ban még egy nehéz év elé néznek, mely alól India lesz figyelemre méltó kivétel“ – mondta John Hawksworth, a PwC egyesült királyságbeli vezető közgazdásza.
 
A várható trendek bővebben:
 
·         A G7-országok közül az Egyesült Államok fogja vezetni a GDP növekedési tabellát:Az Egyesült Államok gazdasága csaknem 3%-kal fog bővülni, ami a G7-országok 2016. évi teljes növekedésének mintegy kétharmadát teszi ki. Az Egyesült Államok várhatóan havonta továbbra is átlagosan közel 200.000 új munkahelyet teremt, ily módon elősegítve a fogyasztás növekedésének fenntartását. Az Egyesült Államok azonban nem fogja tudni egykönnyen elnyerni a leggyorsabban bővülő G7-gazdaság címet; fő ellenfele az Egyesült Királyság lesz, amelynek várható növekedése a 2-2,5% közötti sávban fog mozogni.
 
·         Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 2016-ban a kamatok növekedése várható:Ennek feltételeit a Fed teremtette meg, amikor tavaly decemberben – 2006. óta első alkalommal – kamatot emelt. A PwC közgazdászai arra számítanak, hogy a kamatemelés 2016-ban, ha fokozatosan is, de tovább folytatódik. Hacsak be nem következik olyan nagyobb globális megrázkódtatás, ami ezt ellehetetleníti, a Bank of England valamikor 2016 folyamán várhatóan szintén megteszi ezt a lépést. Az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal szemben az Európai Központi Bank, a Bank of Japan és a People’s Bank of China 2016-ban vélhetően továbbra is alkalmazkodó monetáris politikát folytat.
 
·         Az euróövezeti válság vége:A perifériális gazdaságok immár második évben fognak a magországok gazdaságaitól gyorsabb ütemben bővülni (lásd a 2. ábrát). A görög válság újra felerősödhet, ám ez nem feltétlenül fog továbbgyűrűzni az övezet többi országára. A PwC közgazdászai ezért vélekednek úgy, hogy 2016 a szélesebb euróövezetbeli pénzügyi válság lecsengésének legalábbis a kezdetét jelzi majd. A perifériális gazdaságokban jelentkező egyensúlyhiány túlnyomó részének kezelése és a megkezdett strukturális reformok révén az euróövezetbeli GDP 2016-ban 1,6% körüli mértékben nő, ami 2011 óta a leggyorsabb ütemet jelenti.
 
·         Az E7-országok között India fog a legmagasabban teljesíteni:India várakozásaink szerint immár a második egymást követő évben fog Kínától gyorsabb ütemben növekedni, ami reálértéken 7,7% körüli bővülést jelent. India továbbra is a nemrégiben végrehajtott reformok előnyeit élvezi majd. Az irányadó kamatláb Central Bank of India által 8%-ról 6,75%-ra történő tavalyi csökkentése a fogyasztás és a befektetések idei bővülését segíti elő. India alulfejlett termelőágazatában várhatóan nő a külföldi közvetlen befektetések aránya, miután a külföldi befektetésekre vonatkozó korlátozások legtöbbje feloldásra került.
 
·         A kínai GDP növekedése 6,5%-ra mérséklődik:Kína további gazdasági lassulása az egyensúly helyreállása közben folytatódni látszik. A termelés és az exportágazat növekedése továbbra is fokozatosan lassul. A kínai üzleti élet vezetői azonban a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termelési területek felé fordulnak. Véleményünk szerint emiatt egyre több kínai vállalat fog különösen új technológiákkal és K+F tevékenységekkel foglalkozó társaságok felvásárlása révén külföldön befektetni. A renminbi nemzetközivé válása vélhetően tovább folytatódik, mivel több intézkedés, többek között a tőzsdei bevezetésre vonatkozó korlátozások feloldása is a tőke liberalizációját célozza meg. Végül pedig, annak ellenére, hogy a PwC közgazdászai alapjában véve nem számítanak erős visszaesésre, ez még mindig jelentős, a vállalatok által figyelmen kívül nem hagyható lefelé irányuló kockázat, ami igen nagy eséllyel továbbgyűrűzhet néhány délkelet-ázsiai gazdaságra.
 
·         Afrika Szaharától délre fekvő területei Ausztrália lakosságának megfelelő lélekszámmal növelik a világ népességét:Afrika Szaharától délre fekvő területeinek népessége 2016-ban több mint 25 millió fővel, vagyis Ausztrália teljes lakosságától magasabb lélekszámmal nő. Ez megfelel ez elmúlt időszakok trendjeinek, mivel ezeknek a területeknek a lakossága 2006 óta minden évben több mint 20 millió fővel nőtt. A 3. ábrán látható, hogy országokra lebontva a Szaharától délre fekvő területek 2016. évi népességnövekedéséből Nigéria önmagában majdnem 20%-ot képvisel.
 
Megjegyzések:
 
1.       Bővebb információ a PwC „Global Economy Watch” havi gazdasági figyelőjéről az alábbi oldalon érhető el.
2.      Korábbi sajtóanyagainkat honlapunkonolvashatja.
3.      Legfrissebb Fenntarthatósági jelentésünk elérhető „Vállalati felelősségvállalás” oldalunkon.
4.      A világ 157 országában jelenlévő PwC hálózat több mint 195 ezer szakértője minőségi könyvvizsgálati, adótanácsadási és tanácsadási szolgáltatásokat nyújt, hozzásegítve ügyfeleit az értékteremtéshez. Amennyiben többet szeretne megtudni cégünkről, kérjük, látogasson el honlapunkra: http://www.pwc.hu
© 2016 PwC. Minden jog fenntartva. Ebben a dokumentumban a “PwC” kifejezés a PwC hálózatra és/vagy a magyarországi tagvállalatokra utal, amelyek önálló jogi személyek. További információért, kérjük keresse fel a http://www.pwc.com/structureweboldalt.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra