Kulcsszerepben a pénzügyi igazgatók: a pillanatnyi üzleti érdekkel szemben is meg kell védeniük a klímacélokat

Forrás: Noguchi

A rövid távú üzleti célok most felülírják a vállalatok hosszú távú terveit, aminek kárát láthatják a fenntarthatósági programok– mutat rá az EY 1000 pénzügyi vezető (CFO) bevonásával készült nemzetközi kutatása.

A megkérdezett CFO-k mindössze hatoda (16%) véli úgy, hogy kifogástalan a cég pénzügyi osztályának működése, ennek ellenére maroknyian (14%) vannak azok, akik gyökeres átalakításba kezdtek, hogy modernizálják a folyamatokat. 

A pénzügyi vezetők fele leginkább az azonnali elvárásoknak igyekszik megfelelni. Többségük (67%) úgy látja, hogy a vezetőségben komoly nézeteltérések vannak arról, hogy mekkora figyelmet kapjanak most a hosszú távú célok. Ennek leginkább (37%) a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kezdeményezések látják kárát. 

„Tévhit, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem egy áldozat a profit oltárán. A vállalatok fenntarthatósági befektetései anyagilag is jócskán megtérülnek. Arról nem is beszélve, hogy az ESG-elvek szerint eljáró cégek a pénzben kimutatható haszon mellett kollégáik jóllétével és számos más, pozitív tényezővel is számolhatnak” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó területének partnere. 

A tanulmány szerint a pénzügyi igazgatóknak meghatározó szerepe lehetne a feszültségek feloldásában, valamint a rövid és hosszú távú prioritások közötti egyensúly megteremtésében, azonban csupán a CFO-k kevesebb mint harmada hajlandó minden esetben hangot adni véleményének.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra