KSH: két éve először emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak szeptemberben

Forrás: MTI

Címkék: termelői árak


Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat és ezzel több mint két éve, 2013 júniusa óta először emelkedtek éves összehasonlításban. A növekedést a növényi termékek árának 8,5 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 9,1 százalékkal - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: a legkisebb mértékben (0,7 százalék) a burgonya, a legnagyobb mértékben (22,8 százalék) a gyümölcsök drágultak. A gabonafélék ára 2,1 százalékkal lett magasabb.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,4, az állati termékeké 17 százalékkal lett alacsonyabb.

A tej felvásárlási ára tavaly februártól csökkent, de szeptemberben növekedett. Míg augusztusban 76 forint volt a literenkénti ár, szeptemberben már 79 forint - közölte a KSH.

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 1,8, az élő állatok és állati termékek ára 9,2 százalékkal.

A vágósertés ára 12, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az év első kilenc hónapjában 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,5 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8 százalékos növekedéséből adódott.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke idén január-szeptemberben 97,0 százalék volt, 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra