Követeléskezelő társaságokat bírságolt a jegybank

Jog

Nyomtatás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki négy követeléskezelő társaságra a banktitkok kiadására vonatkozó előírások megsértése miatt, és kötelezte a cégeket az ezzel kapcsolatos jogszabályok betartására - közölte a jegybank.

A közlemény szerint a Díjbeszedő Faktorház Zrt., Dunacorp Faktorház Zrt., EOS Faktor Magyarország Zrt., Intrum Justitia Követeléskezelő Zrt.-nél tartott ellenőrzés során intézményenként többek között közel ezer, fogyasztókkal folytatott telefonbeszélgetést vizsgáltak. Ezek egy részénél a követeléskezelők az érintett fogyasztóknak a hívást kezdeményező hozzátartozói, ismerősei részére adtak ki a banktitok körébe tartozó információkat. Utóbbiak egy része rendelkezett az ügyfelek szóbeli meghatalmazásával a banktitkok megismerésére, de ez nem helyettesíthette az írásbeli engedélyt, és megfelelő kód hiányában az ügyfélazonosítás sem történhetett meg - közölte az MNB.

Több követeléskezelő a közlemény szerint az ajánlásban előírtakkal szemben a követelés megvásárlását követően nem 15 nappal, hanem csak jóval később, esetleg egyáltalán nem értesíti ügyfelét a tranzakcióról. A felügyeleti szabályozással ellentétesen a tartozás rendezését követő 30 napon belül nem adtak erről szóló igazolást az adós részére, és a követeléskezelés lezárultát követő esetleges maradványösszeget nem utalták vissza 5 napon belül az ügyfél számára. Két követeléskezelő a fogyasztókkal való telefonbeszélgetések során megtévesztő, félrevezető információkat nyújtott az adósoknak, vagy egyenesen pszichés nyomást gyakorolt azokra.

A jegybank kiemelte: a követeléskezelési tevékenység a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztókat közvetlenül érintő tevékenység, ezért az MNB kiemelten fontosnak tartja a meglévő szabályok betartásának ellenőrzését és a szabályozás további szigorítását, ennek érdekében a közeljövőben további lépéseket tesznek.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra