Kkv-finanszírozás a Garantiqa kezességvállalásával

Forrás: MTI

Címkék: kezesség


Azt szeretnék elérni, hogy minél több mikro-, kis- és középvállalkozást ismertessenek meg az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya 2017-ben elérte az 570 milliárd forintot az előzetes, nem auditált adatok szerint, ami 28 százalékot meghaladó növekedés az előző évhez képest.
 
A cég közleménye szerint az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa kezességvállalásával 2017-ben 700 milliárd forint hitelhez jutott több mint 30 ezer kis- és középvállalkozás (kkv).
 
A cég közleménye idézi Búza Évát, a társaság vezérigazgatóját, aki kiemelte: a garanciavállalás az elmúlt években folyamatosan nőtt, a kezességvállalási portfolió 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben kiemelkedően, 127 milliárd forinttal emelkedett. A cég garancia-portfoliójának növekedési üteme ezzel lényegesen gyorsabb volt a kkv-hitelezés bővülésénél. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2017-ben az önálló vállalkozókkal bővített kkv-szektor hitelállományának növekedési üteme 11,8 százalék volt.
 
A kkv-k finanszírozását uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatják, a Magyar Fejlesztési Bank egyik legutóbbi kutatása szerint azonban az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede ennek ellenére nem, vagy csak részben juthat forrásokhoz a kereskedelmi bankszektortól.
 
A Garantiqa kezességvállalása továbbra is főként ezeknek a kkv-knak segít a finanszírozásban. Ezt mutatja, hogy 2017-ben csaknem minden ötödik hitelfelvétel a társaság kezességvállalásával valósult meg, így a cég által garanciával támogatott hitelek részesedése a kkv-hitelezésből 2017 végére 16,4 százalékra nőtt.
 
Búza Éva hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy minél több mikro-, kis- és középvállalkozást ismertessenek meg az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ezek megismertetésében a társaság 2018-ban együttműködik érdekképviseletekkel is.
 
A 2017-ben megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Garantiqa eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra