K&H: nem változott érdemben a nagyvállalati növekedési index

Forrás: MTI

A hazai nagyvállalatok kevésbé borúlátók a gazdaság jövő évi alakulását illetően, ugyanakkor a saját helyzetüket már kevésbé optimistán látják.

Nem változott érdemben a K&H nagyvállalati növekedési indexe a negyedik negyedévben, amely az előző negyedévi nulláról mínusz 1 pontra változott - közölte a K&H.

A közleményben kiemelték, hogy a hazai nagyvállalatok kevésbé borúlátók a gazdaság jövő évi alakulását illetően, ugyanakkor a saját helyzetüket már kevésbé optimistán látják.

Rajna Gábor, a K&H vállalati divíziójának vezetője a közleményben ismertette, a két részindex ellentétes irányba mozdult. A makro részindex mínusz 17 pontról mínusz 13 pontra emelkedett. Ezzel továbbra is a negatív tartományban van a mutató, de úgy tűnik, hogy a covid idején kezdődött "W" alakú kilábalási trend a végéhez közeledik.

A magyar gazdaság alakulásának javuló megítélése leginkább annak köszönhető, hogy megduplázódott azoknak a vállalatoknak az aránya, akik a forint erősödésében bíznak. A november 13. és december 1. között történt felméréskor jellemző 370-390-es euró/forint sávhoz képest a cégek 40 százaléka számít a forint erősödésére a következő fél évben írták.

A saját helyzetük megítélését azonban visszafogták a cégek, 6-ról 3 pontra csökkent a vállalati részindex. Kétharmaduk (66 százalék) a vállalat gazdasági kilátásainak stagnálására számít a következő egy év során, miközben 29-ről 23 százalékra csökkent a javulásban bízó cégek aránya - közölte a K&H.

A kutatásban a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, 200, nem állami tulajdonú cég döntéshozóját kérdezték meg 2023. november 13. és december 1. között.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra