K&H: az alacsony agrárpiaci árak kiszorítják a nem hatékony termelőket

Forrás: MTI

Címkék: agrár


Nincs idő várni a fejlesztésekkel az agráriumban, az alacsony felvásárlási árak kiszorítják a nem hatékony termelőket a piacról - hívta fel a figyelmet a mezőgazdasági ártrendeket elemezve a K&H.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai alapján márciusban 1,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest, az élő állatok és állati termékek árának 11,1 százalékos emelkedése és a növényi termékek árának 3,6 százalékos csökkenése miatt.

A legfrissebb adatok alapján tovább erősödött a mezőgazdasági termékek két fő trendje, a növényi termékek ára alacsony árszinten stabilizálódik, míg az állati termékek árának emelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja - fejtette ki a közlemény szerint Tresó István, a K&H agrárüzletág vezetője.

Hangsúlyozta: a növényi termékek esetében folytatódik az ár stabilizálódása, mivel a készletszintek globálisan magasak, és várhatóan az idei termésmennyiség is meglesz; ha nem történik valami rendkívüli piaci esemény, katasztrófa, ezek az árszintek minimum két évig fennmaradhatnak. Ugyanakkor az állati termékek jelenlegi árszintje már túllendült az egyensúlyi ponton, ezért a viszonylag magas ár nem tartható fent sokáig, korrekcióra lesz szükség - jelezte.

Az elemzés szerint a jövőben számolni kell azzal, hogy - főként a növénytermesztés esetében - a viszonylag alacsony árak kiszoríthatják a piacról azokat a cégeket, amelyek nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel. Sürgető hatékonyságnövelő beruházásokba fogni, amelyeknek három fő iránya a technológiafejlesztés, a humánerő tudásszintjének növelése és a mérethatékonyság.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra