KAVOSZ: az Agrár Széchenyi Kártya keretében teljes körű támogatást kapnak az időjárás sújtotta gazdá

Forrás: MTI

Címkék: Agrár Széchenyi Kártya


Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) keretében mostantól a kedvezőtlen időjárás által sújtott gazdálkodók teljes támogatásban részesülnek - közölte a KAVOSZ Zrt. csütörtökön

A tájékoztatás szerint a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett és Agrár Széchenyi Kártyával már rendelkező, illetve a konstrukció keretében 2016. március 31-ig hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozásoknak a jelenlegi 4 százalékos kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további - teljes hiteldíjra vonatkozó - támogatást nyújt a 2015. április 30-át követően esedékes díjtételekre az adott hitelügylet futamidejének teljes időtartamára. 

A Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ közleményében hangsúlyozza: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormány a fenti esedékességi időponttól kezdődően a kárt szenvedett gazdákat nulla költségű finanszírozáshoz segíti.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy az ASZK hiteligénylések száma dinamikusan nő, eddig a kártyát több mint ötezer gazdálkodó igényelte, az átadott kártyák száma meghaladja a háromezret, az így kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 21 milliárd forintot. 

Az átlagos hitelösszeg az idei évben létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától, az Agrár Széchenyi Kártyát igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás. 

Krisán László kiemelte: az agrárium az egyik legstabilabb, hitelezési szempontból az egyik legkevésbé kockázatosnak számító ágazat, a szezonalitás és az időjárási körülményeknek való kiszolgáltatottság ellenére is. 

A közlemény idézi a 2015. december 1-jén megjelent FM rendeletet, eszerint azok az agrárvállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyek a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel, fiókteleppel, telephellyel rendelkeznek,  és ott a felsorolt tevékenységek valamelyikét végzik. 

Az érdeklődők a magasabb összegű támogatás igénybevételének feltételeiről részletes tájékoztatást a www.kavosz.hu oldalon, az ugyfelszolgalat@kavosz.hu e-mail címen, valamint a hitelkérelmeket befogadó regisztráló irodákban kaphatnak - írja közleményében a KAVOSZ Zrt.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra