Javultak idén a cégek kilátásai egy nemzetközi felmérés szerint

Forrás: MTI

A vállalati döntéshozók a geopolitikai konfliktusokat, a gazdasági bizonytalanságot, a jogszabályváltozásokat, a fenntarthatósági követelményeket és a technológiai fejlődést tartják a legjelentősebb kihívásoknak.

A vállalatvezetők csaknem fele szerint kedvezőbbek a pénzügyi kilátások, mint az év elején, de továbbra is kiszámíthatatlanok a működési körülmények - közölte az EY nemzetközi kutatása alapján,

A nemzetközi tanácsadó felmérése szerint a vállalati döntéshozók a geopolitikai konfliktusokat, a gazdasági bizonytalanságot, a jogszabályváltozásokat, a fenntarthatósági követelményeket és a technológiai fejlődést tartják a legjelentősebb kihívásoknak. A nehézségek miatt a megkérdezettek 29 százaléka új forrásokat teremtene elő vagy tartalékokat képezne, hogy ne érje őket felkészületlenül egy váratlan krízishelyzet - írták.

A közlemény szerint a cégvezetők 59 százaléka tervez tulajdonszerzést más társaságokban, 47 százalék pedig arra készül, hogy saját eszközt vagy üzletrészt értékesítsenek a következő 12 hónapban. Közös vállalkozás vagy stratégiai partnerség létrehozását 63 százalék tartja lehetségesnek. A tranzakciókat főképp a technológiai képességek javításával indokolták, de fontosnak tartják a fenntarthatóságot is, 70 százalékuk például ennek megfelelően alakítja a beruházásait. A környezeti és társadalmi felelősségvállalásra a vállalatok döntéshozói a mesterséges intelligenciában látják a megoldást, 88 százalékuk gondolkodik ilyen célú befektetésekben.

Az EY szakértői úgy vélik, hogy a mostani helyzet alkalmas a vállalati tranzakciókra, ezért a helyes tőkefelhasználás nagyon fontos szempont a cégek számára. Amelyiküknek van forrása más társaságok felvásárlására, most megerősítheti a piaci pozícióját. A tanácsadók azt javasolják a cégvezetőknek, hogy mérjék föl az ellátási láncaik helyzetét, a rendelkezésükre álló eszközöket, és törekedjenek a vásárlóik hatékony elérésére.

A felmérés 2023 júniusában és júliusában készült 1200 vezérigazgató megkérdezésével Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Dániában, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Indiában, Japánban, Kanadában, Kínában, Luxemburgban, Mexikóban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Svédországban és Szingapúrban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra