Ismét biztonságos lehet az Amerikai Egyesült Államokba történő adattovábbítás

Jog

Nyomtatás
Forrás: Adatvédelmi Szakmai Egyesület | Szerző: Adatvédelmi Szakmai Egyesület

Címkék: GDPR, USA


Személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítására akkor kerülhet sor, ha a Bizottság megállapítja, hogy a megfelelő védelmi szint biztosított. Az USA vonatkozásában megállapította. Az ilyen adattovábbításhoz nem szükséges további engedély.

Az Európai Unió Bírósága még 2020-ban nyilvánította érvénytelennek az adattovábbítás akkori kereteit, mert az nem felelt meg a GDPR előírásainak.

A tárgyalások régóta várt eredményeként az Európai Bizottság 2022. decemberében megfelelőségi határozat elfogadása iránti eljárást indított az Amerikai Egyesült Államokba történő adattovábbítás feltételeinek elfogadása érdekében. A nyilvánosságra hozott és az USA jogi keretrendszerének bizottsági értékelését tükröző megfelelőségi határozattervezet arra a következtetésre jutott, hogy az hasonló biztosítékokat nyújt, mint az uniós jogi keret.

Az Európai Adatvédelmi Testület döntését követően a Bizottság az uniós tagállamok képviselőiből álló illetékes bizottság jóváhagyását is kikéri majd. Amint ez az eljárás befejeződik, a Bizottság elfogadhatja a végleges megfelelőségi határozatot.

Személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítására akkor kerülhet sor, ha a Bizottság megállapítja, hogy a megfelelő védelmi szint biztosított. Az ilyen adattovábbításhoz nem szükséges további engedély.

Ennek az lesz az eredménye, hogy az adatkezelők képesek lesznek a polgárok személyes adataikat továbbítani az Egyesült Államokba, vagy egyesült államokbeli vállalatoknak más országokba anélkül, hogy további adatvédelmi garanciákat vezetnének be, például uniós szerződéses modell klauzulákat, vagy a kötelező erejű vállalati szabályokat.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra