Indul a mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel

Forrás: MTI

Címkék: kkv, versenyképesség


A májusban induló Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú hitelprogram keretében 44 milliárd forint forrás, nulla százalékos kamattal lesz elérhető a vállalkozások számára. A felvehető hitel összege minimum 1 millió, maximum 600 millió forint lehet, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra és kapcsolódó készletfinanszírozásra szolgál. A hitel futamideje maximum 15 év, és igény esetén 12 hónap rendelkezésre tartás kérhető, illetve 12 hónap türelmi idő a tőketörlesztéseknél.

Május második felében, országszerte huszonhat MFB Ponton kezdi meg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az első európai uniós hiteltermék, a Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel értékesítését - mondta Bertalan Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese a Portfólió "Hitelezés 2016" című konferenciáján.
 
Kiemelte:  a nulla százalékos kamat mellett igényelhető visszatérítendő támogatás a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban működő vállalkozásoknak nyújt segítséget, köztük olyanoknak is, amelyek eddig kiszorultak a kereskedelmi bankok finanszírozásából.     Bertalan Sándor kiemelte: új működési modellt dolgozott ki a visszatérítendő források kihelyezésére az MFB, a legfontosabb újdonság, hogy az új rendszerben a közvetítő helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot, így a vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. 

A májusban induló Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú hitelprogram keretében 44 milliárd forint forrás, nulla százalékos kamattal lesz elérhető a vállalkozások számára.

Ismertette: a felvehető hitel összege minimum 1 millió, maximum 600 millió forint lehet, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra és kapcsolódó készletfinanszírozásra szolgál. A hitel futamideje maximum 15 év, és igény esetén 12 hónap rendelkezésre tartás kérhető, illetve 12 hónap türelmi idő a tőketörlesztéseknél. 

Az MFB Indikátor felmérése szerint a vállalkozások 39 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, ezért Bertalan Sándor nagy rohamra számít a finanszírozást végző MFB Pontokban.  

Rámutatott: a kormány célkitűzéseinek megfelelően az MFB az uniós források gyors és hatékony kihelyezéséhez új értékesítési hálózatot hozott létre. A közbeszerzési eljárás útján kiválasztott négytagú konzorcium, a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. 

Az MFB vezérigazgató-helyettese kifejtette: december végéig a hálózat folyamatos bővülése mellett 442 MFB Ponton fogadják a vállalkozások hiteligénylését. Az év hátralévő részében további hitelprogramok indulása várható, egyebek mellett kutatás, fejlesztés, innováció támogatására, termelési kapacitások bővítésére - jelezte Bertalan Sándor.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra