HVCA: 18 kockázati tőkebefektetés zárult 2015 harmadik negyedévében

Forrás: MTI

Címkék: kockázatitőke-befektetés


A magyarországi kockázati tőke alapok 2015 harmadik negyedévében 18 kockázati tőketranzakciót zártak le, ezek összértéke 1,8 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) csütörtökön

Július-szeptemberben a legtöbb kockázati tőkét vonzó három ágazat - az üzleti és ipari termékek, a fogyasztói szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások - a teljes tőkemennyiség 79 százalékát kötötte lel. Ezzel az idei évben eddig a legtöbb kockázati tőkét az üzleti és ipari szolgáltatások (2,5 milliárd), az élettudományok (1,7 milliárd) és a fogyasztói szolgáltatások (1,1 milliárd) területe mozgósította, hasonlóan 2014-hez.
 
A lezárt tranzakciók értékének 60 százaléka áramlott új befektetési célpontokhoz, a többi esetben olyan társaságokhoz folytak be ezek az összegek, amelyeket a befektetők további finanszírozásra is érdemesnek találtak.
 
Folyamatos növekedést mutat a startupokba fektetett kockázati tőke aránya is: míg az év első negyedében a befektetett kockázati tőke értékének 51, a másodikban 57, addig a harmadik negyedévben 80 százaléka áramlott ezekhez a társaságokhoz. A fennmaradó közel 400 millió forint tőkén az úgynevezett növekedési fázisban lévő vállalkozások osztoztak.
 
A kockázati tőkebefektetéseken túl ebben az időszakban két magántőke (private equity) tranzakció is sikerrel zárult, ezek értékét azonban a befektetők - mivel üzleti titoknak minősül - nem közölték. 
 
A 3. negyedévben több alapkezelő is aktív volt, összesen 9 alap helyezett ki tőkét a vizsgált időszakban, a legnagyobb összértékben tőkeállományt kihelyező alap egymaga mintegy 900 millió forintot fektetett be - közölte a HVCA.
 
A befektetések átlagértéke meghaladta a 100 millió forintot, 6 befektetés esetében a befektetett összeg ennél nagyobb, 12 esetben ez alatti volt, a befektetések értéke a 25 és 208 millió forint között mozgott.
 
A közlemény idézi Tüske Balázst, a HVCA elnökségi tagját, aki elmondta: bár a harmadik negyedévben az előző évhez viszonyítva a tranzakciós érték valamelyest csökkent, várható, hogy 2016-ban a magántőke aktivitása emelkedik és több nagyobb méretű tranzakció történik a magántőke piacon, akár a magyar piacon még nem jelenlévő szereplők részvételével és korábbi befektetések lezárásával. A Jeremie alapok és a Széchenyi Tőkealap (SZTA) várhatóan továbbra is biztos alapot adnak a korábbi fázisú befektetéseknek, amelynek időzítése az új Jeremie források rendelkezésre állásától is függ - tette hozzá.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra