GVH: kötelezettségek vállalásával zárult a Nielsen ügye

Jog

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: adatbázis, GVH


A Nielsen vállalta, hogy a jövőben transzparensen határozza meg adatbázisai árát és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket, illetve új (nézettségi adatbázisát és adatkezelő szoftverét elkülönítő) csomagstruktúrát hoz létre, valamint engedélyezi ügyfeleinek, hogy harmadik felet bízzanak meg az adatbázisok kezelésével és feldolgozásával.

Lezárult a Nielsen Közönségmérés Kft. ügyében indított vizsgálat, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a társaság kötelezettségvállalásait - közölte kedden a kartellhatóság.
 
A közlemény szerint a Nielsen vállalta, hogy a jövőben transzparensen határozza meg adatbázisai árát és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket, illetve új (nézettségi adatbázisát és adatkezelő szoftverét elkülönítő) csomagstruktúrát hoz létre, valamint engedélyezi ügyfeleinek, hogy harmadik felet bízzanak meg az adatbázisok kezelésével és feldolgozásával.

A döntés során a versenyhivatal értékelte, hogy a kötelezettségvállalással jövő január 1-jétől megszűnik a Nielsen adatbázisaihoz való hozzáférés korlátozásából eredő, esetleges versenyjogi aggály, de azt is, hogy a kötelezettség megfelel az ellenőrizhetőség követelményének.

Felidézik: a GVH a televíziós nézettségi adatokat elemző szoftverek piacát vizsgálta a 2012 januárja és 2014 júniusa közötti időszakban. 

Ennek során megállapította, hogy a cég kiszorító hatású kedvezményrendszert alkalmaz adatbázisai és szoftverei értékesítésekor, hiszen a kiegészítő szolgáltatást nyújtó versenytársak még akkor sem tudnak versenyezni a nézettségi adatbázispiac monopolszereplőjének  csomagajánlatával, ha adatkezelő szoftvereik egyébként hatékonyan működnek, és a fogyasztói igényeket a Nielsennél jobban kielégítő szolgáltatást nyújtanak.
 
 Feltárták azt is, hogy a Nielsen a szerződésekben megjelenő adatvédelmi kikötésekkel korlátozza az általa előállított televíziós nézettségi adatok elemzését külső, független szoftverrel.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra