Garantiqa: két számjegyű növekedés a kereskedő cégeknél

Forrás: MTI

Címkék: garanciavállalás


A kereskedelmi vállalkozások körében népszerűek a garanciakonstrukciók, amelyek lehetővé teszik olyan cégek számára is a hitelfelvételt, amelyek nem, vagy nem feltétlenül kapnának hitelt egy-egy banktól.

Tavaly a kis- és nagykereskedelmi cégek 8633 garanciaszerződést kötöttek a hiteleikhez, ami 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest - közölte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
 
A szerződő kereskedelmi vállalkozások által felvett hitelek összege 24 százalékkal 145 milliárd forintra nőtt, ezekre a Garantiqa összesen 121 milliárd forintos kezességvállalást biztosított, ami 26 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. 
 
A Garantiqa közleményében kitérnek arra: a lakossági fogyasztás az elmúlt években egyre jobban nőtt, a forgalombővülés jelentős versenyt eredményez a kereskedelmi szektorban, a kereskedelmi cégek egy része biztonságos, garanciakonstrukciókkal kombinált hitelekkel igyekszik megvalósítani a fejlesztéseit. 
 
A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki elmondta: a kereskedelmi vállalkozások körében népszerűek a garanciakonstrukciók, amelyek lehetővé teszik olyan cégek számára is a hitelfelvételt, amelyek nem, vagy nem feltétlenül kapnának hitelt egy-egy banktól. 

A vezérigazgató szerint az, hogy a kereskedelmi cégeknél jelentősen nőttek a hitelek és a hozzájuk kapcsolódó kezességvállalások, azt mutatja, hogy az érintett vállalkozások kedvezőnek látják a kereskedelem helyzetét és úgy vélik, a források segítségével tovább növekedhetnek. Búza Éva arra számít, hogy a következő időszakban még több kereskedelemben érintett cég ismeri fel a garanciakonstrukciókkal kombinált hitelekben rejlő lehetőséget.  

A Garantiqa tavaly összesen 346 milliárd forint kezességet vállalt, ami 33 százalékos növekedés 2015-höz képest. A társaság szakértői arra számítanak, az idén tovább nőhet az összeg, mert a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjainak megszűnése miatt a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a garanciakonstrukciók jelentik majd az egyik hatékony megoldást ahhoz, hogy továbbra is jelentős forráshoz jussanak.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra