Felére csökkent az építőipari lánctartozások összege

Jog

Nyomtatás

Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca államtitkára az országgyűlési vitában azt mondta, hogy a gazdasági válság kirobbanása után a lánctartozások már a beruházások leállását, a mikro-, kis- és közepes vállalkozások létét valamint a foglalkoztatási mutatókat veszélyeztették. A tarthatatlan helyzet megoldására a kormány javasolta, hogy hozzák létre a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet (TSZSZ), amely 2013. július elsején megkezdte működését.

Az első két év során 320 kérelem érkezett a TSZSZ-hez, az összérték meghaladta a hatvanmilliárd forintot, amelyekből a legnagyobb vitatott összeg másfél milliárdos volt. A szervezet működése miatt a lánctartozások óriási mértékben csökkentek, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az építési vállalkozások árbevételének átlagosan már csak húsz százaléka volt hatvan napon túli kintlévőség. Az építőipari lánctartozások három évvel ezelőtti, több mint négyszáz milliárd forintos értéke a felére csökkent és a rendszerben nem jelentek meg újabb jelentős tartozások.
 
A TSZSZ egyre nagyobb ismertségét és működésének hatékonyságát jelzi, hogy a szervezet létének is visszatartó ereje van - emelte ki.
 
A javaslat a szervezet két éves működésének tapasztalatai alapján indítványoz módosításokat - folytatta. Ezentúl az igazságügyi szakértők mellett az építési, műszaki ellenőri jogosultsággal, szaktudással és tapasztalattal rendelkező személyek is a TSZSZ tagjai lehetnek - emelte ki.
 
A szakértői eljárás olcsó, gyors és egyszerűbb jellegének erősítésének érdekében célszerű kéttagú szakértői tanácsot kijelölni - emelte ki. Pontosítják, hogy a szakértői tanácsnak nem lehet tagja, aki az adott beruházás során - bármely fél megbízásából - már szakértőként járt el. 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra