Egy magyar coach, aki Freddie Mercuryt tanította a „Tavaszi szél vizet áraszt” helyes kiejtésére

Forrás: PR Corto

Címkék: coaching, vállalati kultúra


A világ legnagyobb coach szervezete, az International Coach Federation (ICF) Ábri Juditot, egy magyar szakembert választott ki arra, hogy képviselje a közösséget világjáró körútján. Ábri Judit mások mellett „coacholta” már Freddie Mercuryt is, előadásában a vállalati kultúraváltoztatás eszközeiről fog beszélni.

Az elmúlt évtizedekben megnőtt az igény azokra a szakemberekre, akik afféle személyi edzőként jól irányzott, előremutató kérdésekkel segítenek cégek munkatársainak vagy magánszemélyeknek a fejlődésben, esetleg egyéni elakadásaikban, dilemmáikban. A világ legnagyobb ilyen szakmai szervezete, az ICF, amelynek közel 25 ezer szakember a tagja, megalakulásának 20. évfordulóján, 2015. november 26-áig Európa, a Közel-Kelet és Afrika harminc országában tart összesen 35 rendezvényt. A turné célja, hogy bemutassa a régióban a professzionális coaching értékét és erejét – nemzetközi kutatások szerint az ilyen szolgáltatásba való befektetés minimum tíz- vagy akár ötvenszeres hasznot hozhat a cégeknek. A programokon 26 nemzetközi előadó szólal meg, köztük egyetlen magyarként Ábri Judit executive coach. (Az ICF on Tour programsorozata november 4.-én érkezik Magyarországra, az eseményen adják át Az Év Coach Szemléletű Vállalata 2015 díjat is.)
 
Ábri Judit előadásának címe: „Változtassunk a beszélgetésen, változtatunk a kultúrán”.  A szakember szerint akkor beszélhetünk coach szemléletű vállalatról, „amikor a vezetők fejlesztő szellemben gondolkodnak és viszonyulnak kollégáikhoz, és azt nézik, hogyan tudnák előmozdítani munkatársaik eredményességét”. Habár ez sok munkahelyen nem evidens, a nemzetközi példák mellett egyre több magyar munkahelyen is visszaigazolódik, hogy a munkatársak rendszeres szóbeli elismerése jó közérzetet szül, és személyes sikerük elősegítése megnöveli a cég eredményességét is. Több kutatásból kiderült: az elkötelezett, jó kedvű munkatárs termelékenysége többszöröse lehet a csak ímmel-ámmal dolgozó vagy éppen frusztrált kollégáéinak.

Ábri Judit szerint úgy tudunk változtatni a munkahelyi kultúrán, ha a gondolkodásmódunkon és a hozzáállásunkon változtatunk először, és ez kitapintható lesz a beszélgetéseink tartalmán és hangulatán. Bár egyszerűnek tűnik, nem mindig könnyű megvalósítani a bárki által megtanulható módszert: „Úgy tudunk változtatni a beszélgetésen, ha például nem szólalunk meg, »csak« hallgatunk, és minden porcikánkkal figyelünk. Vagy, ha megszólalunk, akkor is, ahelyett, hogy a tudásunkat fitogtatnánk, inkább az érdeklődésünket mutatjuk meg. Így tudunk egy egymás mellett elbeszélő kultúrából váltani, és egymás felé fordulni.”
 
Ábri Judit Angliában járt középiskolába és egyetemre, pályája elején „coacholta” Freddie Mercuryt (tolmácsaként ő tanította meg neki budapesti koncertje előtt a „Tavaszi szél vizet áraszt” helyes kiejtését), de tolmácsként segítette idősebb George Busht, Margaret Thatchert és Antall Józsefet is. 2009 óta dolgozik coachként, azóta számtalan vezetőnek segített még többet kihozni magából. Judit támogatja az ICF munkáját, mert úgy véli, a coaching szakmában – ahogyan minden más területen – is fontos a szakmaiság, az etikus és a magas szintű professzionális munka. Ennek érdekében többféle programon, coachtréningen képzi a jövő szakembereit, és a világ legelismertebb szakértőit hívja Magyarországra képzési programjaira.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra