Cushman & Wakefield: egyre javul az ipari ingatlanok kihasználtsága a régióban

Forrás: MTI

Címkék: ipari ingatlanok, ingatlan


Az ipari ingatlanok kihasználatlansági mutatója tovább csökkent, átlagosan 6,8 százalékon állt Közép-Európában az első fél év végén, ez az elmúlt 9 év legalacsonyabb mutatója, a visszaesés Magyarországon a legszembetűnőbb, ahol a kihasználatlansági mutató 2 százalékpontot esett 6 hónapon belül, elérve 13,7 százalékot, és az év végére elérheti a 10 százalék körüli szintet - közölte saját adataira hivatkozva a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó hétfőn.

A kihasználatlanság csökkenésének oka, hogy a bérbeadás mértéke meghaladta az újonnan piacra került területek nagyságát.    

Az év első felében több mint 600 ezer négyzetméter új ipari területet építettek Közép-Európában, szemben a tavalyi év azonos időszakában átadott 520 ezer négyzetméterrel - és 2,1 millió négyzetméter került bérbeadásra. A tavalyi első fél évben ez utóbbi adat 1,9 millió négyzetméter volt. Összesen 18,5 millió négyzetméter ipari ingatlan állomány van a régióban jelenleg. Lengyelország hamarosan eléri a tízmilliós határt, míg Csehország nemrég lépte át az ötmilliós küszöböt.      

A kilátásokkal kapcsolatban a közlemény kiemeli: Közép-Európa ipari ingatlanpiaca erős és stabil. A német gyártó és logisztikai cégek továbbra is jönnek a régióba, és expanzióra lehet számítani az elektronikus kereskedelemben érintett cégektől. Ezt mind a helyi vállalatokra, mind pedig a nyugati e-cégekre vonatkozik. Kínai és más ázsiai gyártó cégek szintén terjeszkedni fognak, mivel  közelségük az autóipari gyártókhoz stratégiai jelentőséggel bír - áll a közleményben.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra