Csupán a cégvezetők 14 százaléka zárkózik el a magasabb adózású cafeteria elemektől

Adózás

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: cafetéria


A jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.

Bár jövőre többe kerül a munkáltatóknak gondoskodni a munkavállalóikról, egy felmérés szerint a cégvezetőknek csupán 14 százaléka zárkózott el a magasabb közteherrel adózó cafeteria juttatások megítélésétől - közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerdán Fata László cafeteria szakértő munkáltatói felmérésére hivatkozva.  
 
A közlemény ismerteti: a jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról. 

A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen - dolgozói választásra épülő - cafeteria elemet. A cégvezetők 47 százaléka szerint 2017-ben a kedvező adózású készpénz lesz a legnépszerűbb cafeteria elem.

A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben. Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról.

A szakember hangsúlyozza: elengedhetetlen, hogy a munkáltató egy ilyen fontos kérdésben a dolgozója mellé álljon, emellett ésszerű lenne, ha a munkavállalók az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást öngondoskodásra fordítanák, hiszen egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adóvisszatérítési lehetőséget is.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra