Cégvezetés hírek, információk
Adózás kategória hírei

Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Adózás

Változnak a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység minősítésének eljárási szabályai, az eddigi hatósági eljárás helyett 2023. szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében kérhető a minősítés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál

Agrárgazdaságok átadása és adózása című könyv 30% bevezető kedvezménnyel rendelhető

Adózás

Kiadványunk az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény magyarázatát, kapcsolódó adózási szabályainak ismertetését, továbbá a gazdaságátadási adásvételi, -ajándékozás, -tartási és -életjáradéki szerződés mintáit tartalmazza - ezeket szerkeszthető Word formtumban is küldjük. https://www.cegmenedzseles.hu/webaruhaz/adozas-14/agrargazdasagok-atadasa-es-adozasa-347

Számviteli szabályzat 2023 + Cafetéria szabályzat 2023 rendelhető

Adózás

A kis- és középvállalkozásoknak, intézményeknek szóló cafetéria-szabályzat és iratminta csomagunkkal a jogszabályi előírásoknak megfelelőpen kialakítható a cég, intézmény béren felüli juttatási rendszere. ■ Szerkeszthető (word) formátumban elérhetők a 2023-as számviteli szabályzat minták: Számviteli Politika ■ Pénzkezelési Szabályzat ■ (Valutapénztári szabályokat is tartalmaz) ■ Értékelési Szabályzat ■ Leltárkészítési és Leltározási Szabályzat ■ Útmutató az önköltségszámítási szabályzat elkészítéséhez ■ Útmutató a minták alkalmazásához

Költségtérítés kiküldetési rendelvény alapján

Adózás

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést. Ha a térítés mértéke nem több a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél, akkor azt nem kell bevételként figyelembe venni.

Ezek az adóváltozások várhatók jövőre

Adózás

A pénzügyminiszter bejelentése szerint az adórendszerben nagy átalakításokat nem terveznek, az átalányadózást könnyítik meg, továbbá az iparűzési adóban várhatók kisebb változások. Az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok szerint az átalányadózóknak tizenkettő helyett évente csak négyszer kell majd járulékbevallást benyújtaniuk. Az iparűzési adó esetében a sávos adózást évi 25 millió forintos bevételig választhatják a kisvállalkozások; a legkisebb cégek mindössze 50 ezer forint adót fizethetnek - mármint helyi iparűzési adóban.

Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak

Adózás

Az egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta. Emellett a bevallási időszakban nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és az adott hónapra még nem nyújtott be 2258-as bevallást.

Kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak szabálya

Adózás

Meg kell növelnie az adózónak az adózás előtti eredményét, ha az alkalmazott ellenérték következtében adózás előtti eredménye kisebb, mint a szokásos piaci ár mellett lett volna.

Online pénztárgépek adatai – tesztelhető a letöltés

Adózás

A NAV az új szolgáltatással online, gép–gép kapcsolattal elérhetővé teszi a pénztárgépről érkezett naplóállományokat az adózói szoftverek számára is. A cég könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver gyártója kialakítja a megfelelő funkciót.

Szeptember végéig nyilatkozniuk kell a régi katásoknak a bevételeikről

Adózás

Nyilatkozni a 22KATA jelű nyomtatványon kell, mely legegyszerűbben a NAV honlapjáról vagy közvetlenül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban érhető el.

A NAV inkasszó szabályai

Adózás

A pénzforgalmi szolgáltató az inkasszó kibocsátásakor elsősorban a végrehajtó által benyújtott inkasszóban megjelölt bankszámlán lévő összeget tekinti alapnak. Ha ez nem fedezi az inkasszóban megjelölt valamennyi követelést, akkor a bank a végrehajtó további intézkedése nélkül kiterjeszti az inkasszót az általa kezelt további fizetési számlákra.

A céges költségtérítést is befolyásolják az új rezsiszabályok

Adózás

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a vállalat a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget, jelenleg havi 20 000 forintot igazolás nélkül, költségként elszámolhat a távmunkavégzéssel összefüggésben a távmunkában dolgozó munkavállalónak költségtérítés címén fizetett összegből. Fontos, hogy ezt a kedvező adózási szabályt csak akkor alkalmazhatja a munkáltató, ha a távmunkavégzésről szóló megállapodást a munkaszerződés megfelelően szabályozza.

Fizethet-e a cégem készpénzben?

Adózás

A cím akár álkérdésnek is tűnhet – ám messze nem az. Sokan ugyanis nem tudják, hogy vállalkozások között bizonyos esetekben teljesen tiltott a készpénzfizetés. Arról pedig még ennél is kevesebben tudnak, hogy bizonyos összeghatár felett a készpénzfizetés a pénzmosási szabályok teljes szigorát vonja maga után. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderülnek a részletek.


Vissza az előző oldalra