Csökkent a halálos munkabalesetek aránya

Forrás: MTI

Címkék: üzemi baleset


A munkakörülmények jelentős javulását jelzik a 2023-as munkavédelmi adatok. A foglalkoztatottak számának folyamatos emelkedése mellett a 2022-es 21.273-hoz képest 2023-ban 20.658-ra csökkent a munkabalesetek száma. Ezzel párhuzamosan a halálos kimenetelű munkabalesetek száma közel 9 százalékkal csökkent - közölte az a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tavalyi rekord magas foglalkoztatás mellett tehát a halálos munkabalesetek arányát 2010-hez képest közel a felére sikerült leszorítani. 2010-ben ugyanis míg 100 ezer foglalkoztatottra 2,45 halálos munkabaleset jutott, addig ez 2023-ban 1,31-re csökkent.

2010-óta 1 millióval dolgoznak többen. A kormány célja, hogy a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, csökkentse a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, ezzel elősegítve a munkavállalók munkavégző képességének megőrzését. Ennek érdekében a munkavédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi a fokozottan veszélyes ágazatokat és intézkedik a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, továbbá a tájékoztatáson és tanácsadáson keresztül is támogatja a munkavédelmi szabályok érvényesülését.

A munkahelyi balesetek további csökkentése érdekében a kormány újabb intézkedéseket tervez, hiszen a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme össztársadalmi érdek. A nemrég megjelent Munkavédelem Nemzeti Politikája is olyan stratégiai célkitűzéseket tartalmaz, amelyek révén tovább javulhatnak a munkakörülmények Magyarországon.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra