Csak annak ingyenes a Facebook, aki nem használja

Forrás: GVH | Szerző: GVH

Címkék: Facebook, adatvédelem


Nem az a kérdés, hogy a felhasználók tudják, hogy a platform használatáért cserébe reklámokat kell elviselniük, vagy hogy a célzott reklámok nem hátrányosak, hanem az, hogy tisztában vannak-e a szolgáltatásért cserébe átadott adataik valós értékével, illetve hogy az adatátadással kapcsolatos felhasználói körültekintést elaltatja-e az ingyenesség hamis látszata.

A Mathias Corvinus Collegium legutóbbi panelbeszélgetésén Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke az adatmonopóliumok problémáit, illetve az online platformok egyes versenyjogi kérdéseit vitatta meg beszélgetőpartnereivel és a szakkollégistákkal.
 
A nemzeti versenyhatóság régóta hangsúlyt fektet mind a versennyel kapcsolatos társadalmi ismeretek bővítésére, mind a szakmai közélet fejlesztésére. Az ismeretbővítés ezen területeken ugyanis nagyban hozzájárulhat a verseny védelméhez és társadalmi elfogadottságának növeléséhez. 
 
Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke a Mathias Corvinus Collegium jogi iskolájának Közjogi Műhelye által rendezett "Emberek, adatok, platformok és technológiák - A közeljövő jogi kihívásai" kerekasztal beszélgetés keretében a Facebook versenyhatósági ügye kapcsán kifejtette: nem az a kérdés, hogy a felhasználók tudják, hogy a platform használatáért cserébe reklámokat kell elviselniük, vagy hogy a célzott reklámok nem hátrányosak, hanem az, hogy tisztában vannak-e a szolgáltatásért cserébe átadott adataik valós értékével, illetve hogy az adatátadással kapcsolatos felhasználói körültekintést elaltatja-e az ingyenesség hamis látszata. 
 
Tóth András panelpartnerei Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese, Cséfalvay Zoltán professzor, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője, Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője és Domokos Márton ügyvéd voltak.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra