Cégvezetés hírek, információk
Digitalizáció kategória hírei

Csaknem 2600 kibertámadás történt az EU tagállamokban 2022 és 2023 nyara között

Digitalizáció

Továbbra is a zsarolóvírusok teszik ki az incidensek mintegy harmadát, a sorban a második helyen a túlterheléses támadások (DDoS) álltak 28 százalékkal, majd az adatokkal összefüggő visszaélések 20 százalékkal. Az incidensek közel kétharmada megakadályozható lett volna, ha az elérhető biztonsági frissítéseket elvégzik

Az okosotthonok könnyebbé teszik a hétköznapokat, de biztonsági kockázatokat is rejtenek

Digitalizáció

Ha valaki - aki okostelefonon keresztül irányítja összekapcsolt otthonát - elveszíti a telefonját, esetleg ellopják és illetéktelenek is hozzáférnek az ott tárolt adatokhoz, máris átvehetik az irányítást az otthona felett, kinyithatják az ajtót és bemehetnek a lakásba.

Katasztrofális kibertámadásokhoz vezethet a mesterséges intelligencia terjedése

Digitalizáció

Jelentősen nőtt (27%-ról 36%-ra) azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek 1 millió dollárt meghaladó értékű adatvédelmi incidenst tapasztaltak az elmúlt egy évben, ennek ellenére a cégek több mint egyharmada nem tett kockázatkezelési erőfeszítéseket, és csak minden negyedik vállalat javította kiberrezilienciáját. A generatív mesterséges intelligencia terjedése tovább nehezítheti a támadások elleni védekezést, a válaszadók több mint fele szerint alkalmazása katasztrofális kibertámadásokhoz vezethet a jövőben, és ezek kivédésére az üzleti vezetők többsége nincs felkészülve – derül ki a PwC idei Global Digital Trust Insights felméréséből. 

Ügyfélszolgálatok: a lakosság többsége már nyitott a mesterséges intelligenciára (AI)

Digitalizáció

Egyértelmű elvárás ugyanakkor az élő kontroll lehetősége. A lakossági ügyfelek 58 százaléka támogatja, hogy igényei magasabb szintű kielégítése érdekében az ügyfélszolgálatok mesterséges intelligenciát (AI) is alkalmazzanak. Igaz, 93 százalékuk elvárja, hogy az ilyen ügyintézés során szükség esetén ügyintéző segítségét is kérhesse – derül ki a United Call Centers (UCC) által végzett friss felmérésből. Igen magas, 77 százalék azok aránya, akik testreszabott szolgáltatás érdekében szívesen megosztanak személyes információkat is a szolgáltatókkal.

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

Digitalizáció

Miközben a vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, addig a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal – mutat rá az EY európai pénzügyi szolgáltató cégeket elemző nemzetközi kutatása. A bankoknak, vagyonkezelőknek és biztosítóknak mihamarabb meg kell emelniük a női vezetők arányát is, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.

Egy év alatt kétszeresére nőtt az adathalász támadások aránya az ESET elemzése szerint

Digitalizáció

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítójának közleménye szerint a távmunka elterjedésével a kiberbűnözők is változtattak szokásaikon, és a támadások során egyre többször használják fel az ismert cégek és programok nevét: a csalók hatékony eszköze az informatikai csapat nevében küldött üzenet, amelyben a munkavállalót jelszóváltoztatásra kérik.

Újabb szakaszában az új digitális piacszabályozás: az Európai Bizottság megnevezte a kapuőröket

Digitalizáció

Az Európai Bizottság kijelölte a digitális világ „kapuőreit”, vagyis azokat az óriáscégeket, amelyeknek méretüknél és piaci erejüknél fogva teljesíteniük kell az új uniós piacszabályozás szigorú előírásait. A szabályok betartásának ellenőrzésében szerepet kap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amely kiemelt figyelmet fordít itthon a digitális tér fogyasztóinak védelmére.

Ezt gondolják a vezérigazgatók a mesterséges intelligenciáról

Digitalizáció

Legalább annyi munkahelyet fog teremteni, mint ahányat kivált majd. Az üzleti világnak komolyan foglalkoznia kell az MI rosszindulatú alkalmazásának következményeivel. A kibertámadásoktól, a dezinformációtól és a videó-hamisítására alkalmas deepfake módszerektől tartanak leginkább a vezérigazgatók.

Rövidesen megszünteti az ügyfélszolgálati várakoztatást a mesterséges intelligencia (AI)

Digitalizáció

A már rendelkezésre álló technológiákhoz kapcsolódó kedvező tapasztalatok hatására az ügyfélszolgálat az egyik olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia (AI) a közeljövőben a legnagyobb változásokat eredményezheti. A szolgáltatóknak megtakarítást, a fogyasztóknak jobb ügyfélélményt biztosít az új technológia

Mire használhatjuk a mesterséges intelligenciát a kereskedelemben?

Digitalizáció

Szinte minden iparágban alkalmaznak már mesterséges intelligencia alapú megoldásokat, amelyekkel a vállalatok bizonyos folyamataikat hatékonyabban tudják elvégezni. Nem kivétel ez alól a kereskedelmi szektor sem, ahol sok esetben már most használnak ilyen eszközöket, de az előnyök mellett érdemes kiemelten odafigyelni a kockázatokra is.

Adathalászat - az Anydeskes csalás újra

Digitalizáció

A bűnözők a sértettet rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.

"Anydeskes" csalás készül, ha ismeretlenek arra akarnak rávenni, hogy telepíts a gépedre egy programot

Digitalizáció

Mostanában megint "felfutott" az "anydeskes" csalás, amikor a bűnözők ráveszik az áldozatot arra, hogy telepítsen a számítógépére egy programot, majd ennek segítségével megszerzik a felhasználó adatait. A bűnözők jellemzően az online piactéren veszik fel a kapcsolatot a sértettel, elhitetik, hogy megvennék a sértett által hirdetett árut, de közben ráveszik a program telepítésére.


Vissza az előző oldalra