BKIK: javult a vállalkozások fizetési fegyelme

Forrás: MTI

Címkék: Kereskedelmi és Iparkamara


Az elmúlt években javult a vállalkozások fizetési fegyelme, tavaly másfélszer annyian fizették be a kamarai hozzájárulást, mint 2012-ben, ennek ellenére az idén mintegy 10 ezer, évek óta nem fizető cég esetében kértek behajtást az adóhivataltól összesen mintegy 170 millió forint értékben - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kedden

A tájékoztatás szerint a BKIK kamarai hozzájárulásokból származó bevétele az évek során másfélszeresére nőtt, miközben az összbevételnek minden évben csak a harmadát tette ki a vállalkozói befizetés.

A BKIK adatai szerint a kamarai hozzájárulás 2012-ben 561 millió, 2013-ban 613 millió forint, 2014-ben 704 millió forint volt, és minden évben mintegy 36 százalékot tett ki az összbevételben, például 2014-ben a 704 millió forint kamarai hozzájárulás 36,5 százalékot jelentett a fővárosi köztestület 1,93 milliárd forintos bevételében.

A budapesti kamara közleménye szerint a kamarai hozzájárulás 10 százalékát a vonatkozó jogszabály alapján befizetik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK), így a BKIK 2012-ben 56,1 millió forintot, 2013-ban 61,3 millió forintot, 2014-ben pedig 70,4 millió forintot utalt az MKIK számlájára.

A BKIK tájékoztatása szerint költségvetésük kétharmada a szakképzési, a békéltető testületi feladatok finanszírozásából, valamint olyan, nem közpénzből származó forrásokból, mint az önkéntes tagságon alapuló befizetésekből, gazdaságélénkítő programokban történő részvételből, egyéb gazdálkodási tevékenységéből - például ingatlan bérbeadás, konferenciák szervezése -, és a fizetős szolgáltatási díj-bevételekből - köztük az Okmányhitelesítő Iroda, illetve a Széchenyi Kártya Irodák bevételeiből - tevődik össze.

A kamara közleményében hangsúlyozza, hogy a folyamatosan bővíti ingyenes szolgáltatásait a fővárosi vállalkozásoknak, például a vállalkozók tájékoztatását szolgáló ingyenes kampányok, kiadványok, kommunikációs anyagokra tavaly 100 millió forintot költöttek. 

A Budapesti Üzleti Élet című kamarai lapot és az elektronikus hírlevelet több mint 180 000 vállalkozáshoz juttatják el. Évente mintegy 400 ingyenes szakmai rendezvényt tartanak, köztük a Álláshely állásbörzét, valamint a Magyar Napokat a Fővám téri Nagycsarnokban, illetve a kamara segítette a  Szakma Kiváló Tanulója Verseny szervezését is. 

A fővárosi kamara elektronikusan elérhető szolgáltatások fejlesztésére 2012-2014 között csaknem 130 millió forintot fordított, a startup vállalkozásoknak inkubátorházat nyitott. Az adatbázisként, információs felületként és szolgáltató honlapként is működő E-kamara (www.ekamara.hu) látogatottsága idén novemberben elérte a 120 ezret, a felhasználók száma pedig a 65 ezret - tájékoztatott a BKIK.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra