Az ügyvezető felelőssége munkahelyi balesetért - esettanulmány

Jog

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: ügyvezető felelőssége


Az ügyvezető nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna. Nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják egy töltőállomás egykori, 78 éves ügyvezetőjét egy munkahelyi baleset miatt: a mérgezett aknába leküldött egyik alkalmazott meghalt, a másik súlyos mérgezést szenvedett el még 2020-ban - közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n.

Azt írták, 2020. június 26-án egy 69 éves férfi a főnöke utasítására mászott le egy 25 köbméteres, földbe süllyesztett, benzintároló fekvőtartályba, hogy felhozza az ott korábban rosszul lett és a mérgező anyagoktól meghalt kollégáját. Ő is belélegezte az aknában felgyülemlett benzolt, az úgynevezett alifás szénhidrogén-vegyületeket és szén-monoxidot, és elájult.

Az akkori ügyvezető nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna. Nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni - ismertette a rendőrség.

Az igazságügyi szakértő szerint az ügyvezető mint munkáltató szabályt szegett, ezzel mindkét áldozat életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, az 54 éves férfinak pedig a halálát okozta. Ráadásul a munkáltató a mentés megkezdése előtt nem hívott mentőt.

A cégvezető tagadta a terhére rótt bűncselekményt, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Védekezésében azt mondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, sőt az élete kockáztatásával próbálta megmenteni beosztottja életét.

Az érdi rendőrkapitányság befejezte a férfi ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytatott eljárást és az ügy iratait átadta az ügyészségnek.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra