Az Erste Private Banking erősíti a vagyonkezelési tevékenységét

Forrás: MTI

Címkék: vagyonkezelés


Az Erste World néven létrehozott, kiemelt prémium szegmensbe a becslések szerint több tízezer, 20 és 70 millió forint közötti likvid vagyonnal rendelkező potenciális ügyfél tartozik Magyarországon.

Erősíti és javítja a szolgáltatásait a vagyonkezelés területén az Erste Bank, privátbanki üzletágát digitális tanácsadó szolgáltatással bővíti a pénzintézet - jelentette be Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese és Kállay András, az Erste Private Banking igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
 
Harmati László elmondta: az idén 10 éves Erste Privát Bank létrehozta a prémium szegmens számára az Erste World üzletágat. A banknál a prémium ügyfeleken az 5-20 millió forint közötti vagyonnal, a kiemelt prémium ügyfeleken 20-70 millió forinttal rendelkező befektetőket értik, míg a privát banki partnerek 70 millió forintot meghaladó vagyont őriznek a banknál. 
 
Harmati László kifejtette: a banknál az Erste World néven létrehozott, kiemelt prémium szegmensbe a becslések szerint több tízezer, 20 és 70 millió forint közötti likvid vagyonnal rendelkező potenciális ügyfél tartozik Magyarországon. 

Jelezte: "ennél a prémium banki szolgáltatásnál a klasszikus vagyonkezelés mellett komoly számlaszolgáltatást, hitelezést és klubtermékeket kínálnak majd az ügyfeleknek". 

Harmati László elmondta: ez a banki üzletág fogja átvenni a Citibank CitiGold ügyfélkörét. Az üzletág átvétele - a már korábban bejelentett menetrend szerint - idén a negyedik negyedévben zárul le. A Citi mintegy 10 ezer privát banki ügyfele a legutolsó, 2014. év végi adatok alapján 200 milliárd forint körüli vagyonnal rendelkezett.

A magyar piacon a klasszikus privátbanki ügyfelek - a 100 millió forinttal rendelkező vagy annál magasabb vagyont kezelő ügyfelek - száma mintegy 15 ezer - mondta Kállay András. 

Az Erste World célközönsége - a 20-70 millió forintos vagyonú ügyfelek - száma 75-100 ezerre tehető, míg az 5-20 milliós vagyonnal, illetve kellően magas fizetéssel bírók száma 250-300 ezerre becsülhető Magyarországon. A standard "prémium ügyfelek" is inkább a már félrerakott pénzekből szeretnék növelni a vagyonukat, kisebb arányban megtalálhatóak közöttük a "hozamvadászok", ezért számukra az Erste Befektetési Zrt. kínál inkább szolgáltatásokat  - mondta Kállay András.

Harmati László szerint a privátbanki ügyfelek jó része azt várja el, hogy a jelenlegi alacsony kamatok között is viszonylag stabil, 3-4 százalékos hozam legyen elérhető. 

Az Erste Bank Privát Bank igazgatója elmondása szerint a privát és prémium banki üzletáguk együttesen 550 milliárd forint vagyont kezel. Megjegyezte: az ügyfelek körében erősödött a hosszú távú szemlélet, de elvárják, hogy rövidebb távú befektetésekre is kapjanak ajánlatokat. Napjainkban az Erste Private Banking kezelt vagyona 2200 ügyféllel közel 300 milliárd forint, míg a prémium szegmens közel 20 000 ügyféllel 250 milliárd forintos vagyon felett őrködik.

Kállay András szerint a külföldről hazautalt pénzek jelenthetik a jövőben az üzletág "bővülő forrását". Elmondta: érvényesül az a világtrend, hogy erősödik az eltitkolt jövedelmek, az offshore paradicsomok elleni fellépés. A világ legnagyobb privátbanki központjai hamarosan teljesen nyilvánossá teszik ügyfélszámláikat, így a vagyonok elrejtésére ilyen helyeken sem lesz mód. Így várhatóan jelentős összegek jöhetnek vissza Magyarországra, mivel a 2000-3000 milliárd forintra tehető hazai privátbanki vagyontömeg kétharmadát-háromnegyedét is kiteheti a magyar gazdag polgárok külföldön tartott vagyona. Ezek döntő része Svájcban van, az utóbbi években Ausztria szerepe értékelődött fel, ahová egyre komolyabb vagyonokat visznek ki a hazai befektetők - fűzte hozzá Kállay András.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra