Az elektromos kerékpár szerepe a vállalati kultúrában

Forrás: Nest

A fenntarthatóság és az egészség egyre fontosabb tényezővé válnak a modern munkahelyeken. A vállalatoknak nemcsak a profitra kell összpontosítaniuk, hanem a környezeti hatásokra és az alkalmazottak egészségére is. Az elektromos kerékpár olyan eszköz, amely ötvözi a fenntartható közlekedést és az egészségügyi előnyöket. Bevezetése kiemelkedő szerepet játszhat a vállalati kultúrában.

Zöld mobilitás a munkahelyen

Az elektromos kerékpár egy új alternatívát jelent - a főként sportcélra használt - hagyományos kerékpárhoz képest. A 25km/h-s elektromos rásegítés révén izzadásmentes közlekedést tesz lehetővé, akár emelkedőkkel tarkított útvonalon is, sőt ellenszélben is. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően stabil, gyors és kiszámítható közlekedési eszköz a munkába járáshoz, nem beszélve környezetvédelmi hatásairól. Út közben nulla a károsanyag-kibocsátása, tehát nem szennyezi lokálisan a levegőt az autókhoz képest. Természetesen nem helyettesíthet minden autós utazást, de igen fontos eszközzé válhat egy vállalat klímavédelmi stratégiájában.

Az aktív, zöld mobilitás támogatása és ösztönzése fontos része lehet a vállalati ESG (Environmental, Social, Governance) stratégiának, mellyel a 2024. január 1-től életbe lépő  ESG szabályozás miatt egyre több vállalatnak kötelező lesz foglalkoznia. A környezetvédelmi (=Environmental) faktorba teljes mértékben beilleszthető a dolgozók munkába járásával kapcsolatos karbonlábnyom csökkentése. Társadalmi (=Social) hatását tekintve pedig hozzájárul a munkavállalók egészséges életmódjának támogatásához, de segíti a forgalmi dugók csökkentését és a zajszennyezés minimalizálását is, így támogatva a stresszmentes közlekedést és az élhetőbb városi környezetet.

Fontos megjegyezni, hogy a vállalati pénzügyi fenntarthatóságot is szolgálja, hiszen jelentősen csökken az üzemanyag költség ráfordítás és lényegesen kisebb parkolóterület üzemeltetésére van szükség.

Egészséges munkahelyi élet

A munkahelyi stressz és a fizikai inaktivitás elleni küzdelemben az elektromos kerékpárok lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak egészségesen éljenek és javítsák fizikai kondíciójukat, hiszen a mindennapi mozgás a munkába járás során biztosított.

A rendszeres mozgásnak köszönhetően csökken a stressz. Az YMCA tanulmánya alapján 32%-al magasabb pontszámokat értek el a mentális jólét tekintetében azok, akik sportolnak inaktív társaikhoz képest. Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy akik bringával jártak munkahelyükre, azok esetében felére csökkent a szívbetegség és a rák kockázata.

Ezek megerősítik, hogy azok a vállalatok, amelyek támogatják az elektromos kerékpározást, egészségbarát vállalati kultúrát építhetnek fel. A munkavállalók motiváltabbak és elégedettebbek lehetnek, ami hozzájárul a munkahelyi produktivitáshoz.

Dániában, Hollandiában és Angliában  régebb óta a munkahelyi közlekedési kultúra része a kerékpár, melynek használatára óriási ösztönző erővel bír maga a munkahely és a kerékpározást támogató vállalati kultúra. Ha a munkáltató biztosítja a kerékpárflottát és ösztönzi a kerékpározást, akkor a beosztottak is nagyobb nyitottsággal fordulnak a rendszeres használatukhoz. Hazánkban is megfigyelhető az egyre nagyobb érdeklődés a céges kerékpárflották iránt, amely annak is köszönhető, hogy az e-kerékpár flottaszolgáltatás modell is megjelent, lehetőséget kínálva a vállalatoknak bérleti konstrukcióra.

“Elektromoskerékpár-flottaszolgáltatóként arra törekszünk, hogy mindent megadjunk ahhoz, hogy egy vállalat könnyen és biztonságosan tudja integrálni kultúrájába az új közlekedési eszközöket. Segítünk a munkavállalói igények felmérésében, helyszíni szerviz szolgáltatást nyújtunk és 0% önrészes lopásbiztosítást kínálunk. A szerződéses futamidő alatt rugalmasan tudunk igazodni a változó dolgozói igényekhez, széles flotta választékunkból gyorsan tudunk alternatívát biztosítani, legyen szó közös használatú kerékpár flottáról vagy pozícióhoz kötött juttatásról. Hiszünk abban, hogy társadalmi, egyéni és vállalati szinten is menő tenni a környezetvédelemért és az egészségesebb életmódért.” – mondta Hényel Ágoston, vállalati elektromoskerékpár-flotta szakértő.

Összességében a céges kerékpárflotta a jövő irányába mutató innovatív lépés lehet a vállalatok számára, amely összeköti a fenntarthatóságot, az egészséget és a munkavállalói elégedettséget. Ezen kezdeményezések révén a vállalatok nemcsak pénzt takaríthatnak meg és csökkenthetik ökológiai lábnyomukat, hanem vonzóbbá is tehetik magukat a munkavállalók és a társadalom számára.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra