Cégvezetés hírek, információk

GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása

Jog

A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, annak érdekében, hogy a minden érintett számára megnyugtató garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésekbe.

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Pénzügyek

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá?  Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Marketing

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Marketing

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve  a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Jog

Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A jogszabályt az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ezt követő kihirdetése után a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Az első negyedévben áttörte a 2000 forintos szintet a fizikai átlagórabér

Munkaügyek

Az idei első negyedévben 2 061 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére– derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez a szint 15,9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1 779 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű volt a bérnövekedés százalékos üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 első negyedévéhez képest 10,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Cégvezetés

Az eddigi feladatokon túl egyebek mellett segítik majd a gazdálkodási napló vezetését, valamint az állat- és területalapú támogatásokhoz, pályázatokhoz (agrár-környezetgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, Natura 2000 gyep és erdő) kapcsolódó adminisztrációt. Az egységes kérelmek benyújtásán túl intézik az ahhoz kapcsolódó teendőket

Az innovációs ügynökség a külföldi piacszerzésben segíti a magyar vállalkozásokat

Cégvezetés

Először helyzetfelmérést végeznek, ahol kiderül, jelenleg hol tartanak a jelentkező vállalkozások és milyen feladatokat kell elvégezniük a nemzetközi piacra lépéshez. A második lépésben konkrét gyakorlati és módszertani ismeretekre tehetnek szert a cégek, majd a harmadik részben konkrét célpiacokkal kapcsolatos tudást lehet elsajátítani

Megjelent a Kft kézikönyv 2024 - rendelhető!

Cégvezetés

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is - Megrendelés és további információ: Cégmenedzselés Webshop https://www.cegmenedzseles.hu/webaruhaz/cegvezetes-11/kft-kezikonyv-2024-333

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

Támogatások

Mikro-, kis- és közepes vállalkozások kérhetnek támogatást energetikai tanácsadási szolgáltatásokra az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programban - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) 

A jövő megoldásaiba enged betekintést a Konica Minolta Live Show

Cégvezetés

A rendezvény összefogja a hazai IoT-közösséget, hogy támogassa, feltárja az egyes alkalmazási területek IoT-lehetőségeit fókuszban a mesterséges intelligenciával.

MNB: fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök, kriptotőzsdék

Pénzügyek

A kriptopiaci szereplők által működtetett ökoszisztéma még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik Magyarországon, ezért alapvető, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak, pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek, illetve kriptotőzsdéknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében.


Vissza az előző oldalra