Cégvezetés hírek, információk

Változnak a webáruházakra vonatkozó csomagküldési szabályok

Jog

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.

Ügyészi fellépések a webáruházak téves tájékoztatása miatt

Jog

Tipikus hibaként fordult elő, hogy tartós fogyasztási cikkeknél a vállalkozás arról adott tájékoztatást, hogy a jótállási idő egy év. Az egyéves határidő azonban csak a 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén irányadó. Ezen értékhatár felett 250 ezer forint vételárig két év, ennél drágább termékek esetén pedig három év a kötelező jótállási idő.

AM: tavasszal indul a pályázati hullám

Támogatások

Az idén megjelenő első vidékfejlesztési pályázati felhívások tervezetei már megismerhetőek és véleményezhetőek az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán, érdemes ezeket figyelemmel kísérni, hogy minél jobb pályázatokat nyújthassanak be a gazdálkodók - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt a Növénydoktor Kft. által szervezett I. Gazda Információs Napon Gödöllőn.    

György László: Magyarország nem összeszerelő üzem

Cégvezetés

2010 óta megtörtént Magyarország ujraiparosítása, high-tech iparágak nőttek ki. Ennek eredményeként az IMF kimutatása szerint is Európában Magyarország Dániával és Németországgal az elsők között versenyez az iparon belüli magas high-tech arányával - mondta

Csökkent a termőföld ára Magyarországon tavaly

Pénzügyek

Tavaly megtört a földpiac több mint egy évtizede tartó, évi 10 százalék körüli emelkedő trendje. A termőföld hektáronkénti átlagára 2023-ban 2,172 millió forintra csökkent az előző évi 2,186 millió forintról - összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az Agrotax Kft.

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára

Digitalizáció

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ)

MKIK GVI: bizonytalanok a vállalkozások

Cégvezetés

A vállalkozások bizonytalanságára utal, hogy a 2024. januári adatfelvétel alapján készült első negyedéves konjunktúramutató plusz 13 pontra csökkent a 2023. októberi plusz 21 pontról - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI)

Kriptobefektetések új szabályozása

Pénzügyek

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

SZTNH: idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

Támogatások

Idén legfeljebb 6 ezer euró (több mint 2 millió forint) támogatást kapatnak vállalkozások az Európai Bizottság kkv-alapjából szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve közösségi növényfajta oltalmak megszerzésére, emellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is támogatja az oltalomszerzést - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)

PwC: bizakodóbbak a magyar vállalatvezetők, mint egy évvel ezelőtt

Cégvezetés

A magyarországi vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után - derül ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.

Támogatott tanácsadási szolgáltatást nyújthatnak a jövőben az agrár szakmai szervezetek

Cégvezetés

Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó stratégiai tervében az ágazatban tevékenykedő szakmai szervezetek számára is. Az egyedi tudásátadási és tanácsadási szolgáltatások támogatására irányuló új pályázati konstrukciók várhatóan a nyáron jelennek majd meg

Csökkent a halálos munkabalesetek aránya

Munkaügyek

A munkakörülmények jelentős javulását jelzik a 2023-as munkavédelmi adatok. A foglalkoztatottak számának folyamatos emelkedése mellett a 2022-es 21.273-hoz képest 2023-ban 20.658-ra csökkent a munkabalesetek száma. Ezzel párhuzamosan a halálos kimenetelű munkabalesetek száma közel 9 százalékkal csökkent - közölte az a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


Vissza az előző oldalra