Cégvezetés hírek, információk

MKIK GVI: kevesebb cég tervez áremelést

Cégvezetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a vállalkozások 61 százaléka tervezi, hogy emeli belföldi értékesítési árait a következő fél évben. Ez az utóbbi három év stabilan 70 százalék feletti adataihoz képest számottevően kisebb arány, utoljára 2021 áprilisában tapasztaltak hasonló szintet - ismerteti az MKIK GVI közleményében.

2100 forint fölé emelkedett a fizikai átlagórabér a második negyedévben

Munkaügyek

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

VOSZ: bérnövekedés és élénkülő beruházások jellemzik a hazai vállalkozásokat

Cégvezetés

A hazai vállalkozásoknál továbbra sincs munkaerőpiaci feszültség, nem terveznek elbocsátásokat, miközben kétszámjegyű bérnövekedés prognosztizálható, emellett a beruházások is visszaállhatnak az egy évvel ezelőtti szintre - közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kedden a második negyedévi VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés alapján, amely 400 VOSZ-tag vállalati vezető megkérdezésével készült.

Kavosz: változatlan termékportfólióval folytatódik a Széchenyi Kártya Program MAX+

Pénzügyek

Változatlan termékportfólióval folytatódik a Széchenyi Kártya Program MAX+ 2024 júliusától, így továbbra is biztosítva van, hogy a magyar kis- és középvállalkozások hozzájussanak a legkedvezőbb feltételrendszerű, rugalmas finanszírozási lehetőségekhez - közölte a Kavosz Zrt.

Augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

Jog

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.

Kft kézikönyv 2024 - ügyvezetőknek, kft-tagoknak

Cégvezetés

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is - Megrendelés és további információ: Cégmenedzselés Webshop https://www.cegmenedzseles.hu/webaruhaz/cegvezetes-11/kft-kezikonyv-2024-333

Érdemes időben felkészülni a cégeknek az unió MI-rendeletének alkalmazására

Cégvezetés

 Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendelete számos kötelezettséget ír elő a cégeknek, ezért érdemes időben megkezdeni a jogszabályi felkészülést - közölte a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Felértékelődő értékesítők: verseny indult a legjobbakért

Cégvezetés

A nehéz gazdasági helyzet miatti nyomás hatására felértékelődik az értékesítők szerepe a vállalatoknál. A turbulens gazdasági helyzetre a cégek logikus válasza a sales csapat erősítése, ami az értékesítők iránti kereslet élénküléséhez vezetett. Egyre élesebb a verseny a legjobb értékesítők megszerzéséért - állítja Horányi-Kiss Annamária, recruitment szakértő, a JIT Talent vezető tanácsadója.

Világszerte optimisták a vezérigazgatók – indulhat a növekedés

Cégvezetés

Tavalyhoz képest derűlátóbbak a vezetők a növekedési kilátásokkal kapcsolatban – mutat rá az EY legfrissebb, 21 országban köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban 1200 vezérigazgató és 300 intézményi befektető részvételével készült nemzetközi felmérése. A várható bővülést kihasználva egyre többen gondolkodnak felvásárlásokban.

Javuló kiskereskedelem, hulló kkv-k: mit tehetnek a cégek?

Marketing

Marketingköltségek csökkentés helyett költségoptimalizálás ● A bevétel szentesíti az eszközt! ● Válságban edzett vállalkozások

Még egyszerűbb lett az online állampapír-vásárlás az államkincstárnál

Pénzügyek

A Magyar Államkincstár továbbfejlesztette az online felületeit, és a befektetések még egyszerűbb kezelése érdekében több új funkcióval bővült a WebKincstár és MobilKincstár alkalmazás, így már többek között lehetőség van a rendszeres befektetési megbízások rögzítésére is

Mi a gond az "alacsony árak bajnoka” reklámszlogennel?

Marketing

A piacelsőségi állítások az áruk és szolgáltatások árának, minőségi és megbízhatósági szintjének lényeges mutatójaként szolgálnak a fogyasztók számára. Ezért ilyet a GVH Versenytanácsának álláspontja és a bírósági gyakorlat értelmében csak abban az esetben lehet jogszerűen állítani, ha a vállalkozás a hirdetés közzétételekor rendelkezik olyan objektív, az adott állítást teljeskörűen megalapozó adatokkal, melyek ezt egyértelműen alátámasztják.


Vissza az előző oldalra