Amerikai Kisvállalkozói Egyesület a szabadkereskedelmi egyezményről

Forrás: MTI

Címkék: szabadkereskedelmi egyezmény


Az egyezménnyel hatékonyabb kereskedelmi környezet jön létre, csökkennek, illetve megszűnnek a vámok, kölcsönösen elismerik egymás áru- és szolgáltatás-tanúsítványait, az e-kereskedelem fejlődése érdekében számos lépés történne, illetve elősegítené a kis- és középvállalkozások együttműködését.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között létrejövő szabadkereskedelmi partnerség XXI. századi megállapodás lesz, mert megoldást kínál a jövőben várható problémák kezelésére azzal, hogy pozitív légkört teremt - hangsúlyozta Sharon Freeman professzor, az Amerikai Kisvállalkozói Egyesület (AASEA) elnök-vezérigazgatója csütörtökön a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közös rendezvényén, Budapesten.
 
A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) tartott előadásában Sharon Freeman kiemelte, hogy a megállapodással a kereskedelem előtt lévő akadályokat bontják le, és ez az érintett cégek előtt további piaci lehetőséget teremt.
 
Az AASEA elnök-vezérigazgatója úgy látta, hogy az egyezménnyel hatékonyabb kereskedelmi környezet jön létre, csökkennek, illetve megszűnnek a vámok, kölcsönösen elismerik egymás áru- és szolgáltatás-tanúsítványait, az e-kereskedelem fejlődése érdekében számos lépés történne, illetve elősegítené a kis- és középvállalkozások együttműködését.    
 
A nem vámjellegű kereskedelmi akadályokkal kapcsolatban Sharon Freeman úgy vélte, egybefüggő, koherens szabályok kellenek ahhoz, hogy a kereskedelem bővüljön, a cégek fejlődni tudjanak, és kitért arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kis- és középvállalkozások fejlődését jelentősen befolyásolja, mennyire férnek hozzá az állami, illetve a szövetségi közbeszerzésekhez. 
 
A professzor kiemelte, hogy ki kell állni a kkv-k exporttevékenységének segítése, a klaszterek együttműködése mellett. 
 
Sharon Freeman szólt arról is, hogy országukban a kereskedelmi és iparkamarák bázisán minden, a legkisebb cégektől jövő véleményt is összegyűjtik, összegzik, és eljuttatják az állami, illetve szövetségi döntéshozókhoz.
 
A rendezvényen Krisán László, a VOSZ kereskedelmi szekciójának elnöke, a szövetség társelnöke elmondta, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási megállapodás a kereskedelem előtt álló akadályok lebontásáról, új piacokról, a piaci liberalizációról, a vállalatok versenyképességének erősítéséről szól, így közvetve vagy közvetlenül óriási piachoz jutnak az érintett vállalatok.
 
Krisán László fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti tárgyaláson megjelenjenek a magyar érdekek is, és utalt arra, hogy a hazai cégek kételyeket fogalmaztak meg a génkezelt termékek, a mezőgazdasági termelésben meglévő hátrány, a nagyvállalatok növekvő szerepe miatt.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra