AM: pályázati felhívással segíti az agrártárca a dísznövényeket árusító kisvállalkozásokat


A dísznövények és virágok kereskedelmével foglalkozó kisvállalkozások fejlesztéseinek megvalósítását 1,6 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívással kívánja segíteni az Agrárminisztérium (AM) - jelentette be Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a TulipGarden Balaton díszkertészeti szezonnyitó eseményén

A közlemény szerint Feldman Zsolt ismertette, hogy azokat a támogatási konstrukciókat, amelyek segítették a gyümölcsöt és zöldséget termesztő kertészeteket gépek vagy technológia beszerzésben, illetve beruházás megvalósításában, az Agrárminisztérium már az elmúlt években is elérhetővé tette a díszkertészetek számára is.

Az államtitkár jelezte, hogy az ágazatban ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a virágokat és a dísznövényeket értékesítő kisvállalkozások, hiszen ők juttatják el a terméket a fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett támogatásuk mellett, a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervébe új elemként került beépítésre a 40 százaléknál alacsonyabb mezőgazdasági vagy 50 százaléknál alacsonyabb erdőgazdálkodási árbevétellel rendelkező, díszkertészeti kisvállalkozások támogatását célzó intézkedés.

Az érintettek hamarosan 1,6 milliárd keretösszegű forrásra pályázhatnak. A támogatási lehetőségek a dísznövény-kereskedelemhez vagy zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó tevékenységekre terjednek ki. Lehet majd pályázni épületek létrehozására, fejlesztésére, korszerűsítésére, de támogatott lesz a dísznövény-kereskedelemhez és zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, vagy éppen az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása - írták.

A szőlősgyöröki TulipGarden innovatív és látványos példája annak, hogy egy egyébként korábban alig hasznosított területen miként teremthető érték - jegyezte meg a közlemény szerint Feldman Zsolt, aki szerint kis területen nagy hozzáadott érték elérése jó ötlettel, más mezőgazdasági termelőnek is lehetőséget jelenthet a több lábon állás megvalósításában, gazdasága jövedelmezőségének fenntartásában.

Mátrai Zoltán, a TulipGarden tulajdonos-alapítója elmondta, hogy az első TulipGarden 2019-ben nyitott Szőlősgyörökön, mostanra 10 helyszínre bővült a "szedd magad" koncepción alapuló franchise rendszer virágoskertjeinek a száma. Tulipános kertenként több tízezer hagymát ültetnek el, ezzel akár félmillió szál is virágozhat - áll az AM közleményében.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra