Állami vállalatok vezetőinek indított képzést az ÁSZ

Forrás: MTI

Címkék: ÁSZ


Állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek képzésével folytatja az etikus vezetőképző programot az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a Fókuszban az állami vállalatok - konferencia és közpénzügyi vezetőképzés című kurzus 25 vállalatvezető képzését biztosítja. 
 
A programot indító csütörtöki konferencián Budapesten az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az állami szférában nem a nyereség, hanem az eredményesség és a hatékonyság a legfontosabb. Ezek értékeléséhez pontosan ki kell jelölni az intézmények céljait és meg kell határozni a teljesítménymérés szempontjait - tette hozzá Domokos László. Közölte egyúttal, hogy az ÁSZ és a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával a közszolgáltató szervezetek versenyképességét erősítő modellt dolgoz ki. A számvevőszéki ellenőrző rendszer erre alapozva vizsgálná, hogy az állami tulajdonú gazdasági társaságok rendelkeznek-e a feladataik ellátásához szükséges eszközökkel - tette hozzá. Előadásában Domokos László javasolta többek között az állami vállalatok beruházásainak összehangolását, valamint a társaságok felügyelőbizottsági feladatainak felülvizsgálatát.
 
Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen megjegyezte, hogy állam sokféle tevékenységet és vagyonelemet fog össze, napi szinten kell biztosítania az energetikai és vízi közművek, a hulladékkezelés, a légi forgalom, a postai szolgáltatások és a közlekedés működését. Kifejtette, hogy az érintett társaságok vállalati kultúrája, piaci és szabályozói környezete, finanszírozási lehetőségei eltérőek, gondoskodni kell az ellenőrzésükről, össze kell hangolni hozzájuk kapcsolódó tulajdonosi, szabályozói és politikai érdekeket. 
 
Az állami feladatellátásban az ÁSZ tudására szükség van, ezért stratégiai partner - tette hozzá. A miniszter a legfontosabb célok között említette a szolgáltatások központosítását és az állami szerepvállalás erősítését az energetikában. 
 
A közlemény felidézte, hogy 2015-ben országgyűlési határozat bízta meg az etikus közpénzügyi vezetőképzés támogatásával és tanácsadói tevékenységének kibővítésével az ÁSZ-t. Ennek értelmében tavaly a múzeumi igazgatók, idén pedig a gyermekvédelmi és szociális intézmények, majd az önkormányzati vállalatok vezetői kapcsolódhattak be az etikus közpénzügyi vezetőképző programokba. A csütörtökön kezdődött öthetes kurzus másfél napos képzési programmal indul, ezt követően a résztvevők távoktatásban bővíthetik vezetői ismereteiket, a végén pedig záró megbeszélésen adnak számot a megszerzett tudásról.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra