A munkáltató által nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás szabályai

Adózás

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: mobilitási célú lakhatási kedvezmény


Fontos változás, hogy 2018. január 1-jét követően az adómentesség már nem csak a határozatlan, hanem a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetén is alkalmazható. az adómentesség munkaerő-kölcsönzés esetén is alkalmazható

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban Mód. tv.) 2018. január 1-jétől számos ponton módosítja a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás szabályait. 
 
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban Szja tv.) 1. számú melléklet 2.11. alpontja határozza meg a munkáltató által adómentesen adható támogatás mértékét, amely a módosítás következtében jelentősen emelkedik. Mindezek alapján a támogatás havi értékéből adómentes: 
-a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 60 százaléka (2017-ben 40 százaléka); 
-a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka (2017-ben 25 százaléka); 
-a foglalkoztatás következő 12 hónapjában a minimálbér 20 százaléka (2017-ben 15 százaléka). 
 
További változás, hogy az ugyanazon munkáltatóval létrejött új munkaviszony esetén az a)-c) pont szerinti időtartamot a munkaviszonyok időtartamának összeszámításával kell meghatározni. 
 
Fontos változás, hogy 2018. január 1-jét követően az adómentesség már nem csak a határozatlan, hanem a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetén is alkalmazható az Szja tv. 1. számú melléklet 9.7.2. pontja alapján. A Mód. tv. átmeneti rendelkezése alapján a mobilitási célú lakhatási támogatásra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában 2018. január 1-jén már fennálló határozott időtartamú munkaviszony esetén a munkaviszony létrejötte napjaként 2018. január 1-jét lehet figyelembe venni. 
 
Az adómentességre való jogosultság vizsgálata során a módosítás következtében 2018. január 1-jétől az állandó lakóhely fogalma helyett – amely az Art. szerint kötött kategória - a lakcím-nyilvántartás szerinti lakóhely fogalmát kell alkalmazni. 
 
További kedvező változás, hogy 2018. január 1-jét követően olyan munkavállaló is kaphat adómentesen lakhatási támogatást, aki a munkaviszonya létrejöttét megelőző 12 hónapban és a támogatás nyújtásának időpontjában ugyan rendelkezik lakás tulajdonjogával a munkavégzés helyén (vagy annak közelében), de a tulajdonjog mértéke nem haladja meg az 50 százalékot, vagy a lakás haszonélvezeti joggal terhelt az Szja tv. 1. számú melléklet 9.7.2. pontja alapján. 
 
Végül a módosítás értelmében az adómentesség munkaerő-kölcsönzés esetén is alkalmazható az Szja tv. 1. számú melléklet 9.7.5. pontja alapján.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra